שליחה
על ידי בשובה ונחת » 13 ינואר 2021, 13:24
הרב 'אור זרוע' והרב 'אין חכמה'.
הדבר חוזר ע"ע שוב ושוב.
ישנם ב' אפשרויות להבין מצות כיסוי ראש בנשים נשואות.
א. גזירת הכתוב - ואין פירושו דוקא כשעטנז או פרה אדומה, וודאי שיש לו טעם כלשהו, אך הוא כמו 'משרשי המצוה' של החינוך, שאינו טעם הדין, אלא 'הטעמה' לדין. ואם יסודו הוא משום רצון התורה שאשה [נשואה - תלוי במח' הפוסקים] תוסיף משהו בכיסויה או ענין של הכנעה או להראות שהיא שייכת למישהו, זה לא משנה, או משום הכי או משום הכי, סוף דבר אינו טעם הדין אלא גזיה"כ. [כמובן שכל הטעמים הנ"ל נדחו להפוסקים דס"ל דאף בתולה חייבת בכיסוי ראשה, וכ"ז אכניס בכלל המחלוקת].
ב. משום פריצות - אשר ענינו הוא שצריכה האשה להצניע איזה דבר שאף שאינו גופה ממש ואינו ערוה בעצם, מ"מ יש בזה תוספת בצניעותה שמכסה ואינה יוצאה בגילוי ראש. ואם יש ראשונים שכתבו 'פריצות' כוונתם לזה [כבר כתבתי שלא כל מי שכתב מילה זו מוכח מיניה כן, ד' התורי"ד - היינו אחר דין התורה, מד' המאירי -מוכח לכאו' שלמד כצד א', כיון שכתב כן רק גבי דת יהודית ולא כלפי עצם דין פריעת ראש מדת משה, ד' התרוה"ד- יש לדון בכל משנ"ת לעיל, ד' הריטב"א - כנ"ל, ולדעתי לא הבינו כוונתו אל נכון דמהו שכ' 'ניוול' הוא לאשה, מה שייך ניוול לפריצות? אך לא נאריך בזה].
אך לכו"ע אינו משום היופי שבשיער, אלא פריצות בעצם זה שיוצאת גלוית ראש, בין שערה נאה ובין לא, בין תכסה שערה עם כיסוי יותר נאה ובין לא, וכמו דגילוי גופה לאו משום יופי נאסר, אלא הצנעה של חלק מגופה, כעי"ז הוא בשערה. ולא נזכר בשום מקום דדין כיסוי הראש קשור ליופי השיער, וגם אם נלמד בד' א' הראשונים דהטעם משום 'פריצות' אכתי אינו קשור ליופי, אלא עצם זה שיוצאת בגילוי הוא פריצות. [ובימינו אם תלך אשה במכנסיים קרועות (בכוונה תחילה) וכדרך שהולכות הפרוצות, וכי משום יופי נאסור, מה ענין זה ליופי, רק גסות שכלם הביאם לקבוע כן לאופנה, וכל הרואה יצחק להן, אך פריצות ודאי הוי].
וזה שמצטטים את כל הראשונים הנ"ל [שחלקם ודאי לא זו כוונתם] שכתבו תיבת 'פריצות', לטעם לאסור פאה נכרית, זה מגיע כי בעיניהם הכל נמדד ב'יפה ומושך' וכו', וכבר כתבתי דזה מגסי השכל אשר לא הורגלו בעדינות המחשבה להבין דברים דקים, ובפרט שארי' הוא דרביע עליהם מעברם הרחוק טרם קיימו המצוה ד'ולא תתורו', והטבילה במימי הדעת [כד' הר"מ סוף מקוואות] היא הערובה לטהר שכלם ומחשבותם.
וכבר כתבתי דהלבוש אהע"ז סי' כ"א כתב טעמא דלא ילכו בנות ישראל פרועות ראש משום פריצות, ואיהו גופי' פסק באו"ח סי' ע"ה כד' השלטי גבורים להתיר פאה נכרית. ובהכרח דלא סתרון מילי'.
ואף בדין 'ערוה' הנלמד מ'שערך כעדר העיזים', דינו הוא משום שהי' אמור להיות מכוסה ונתגלה, וכמו שהארכתי לעיל, וכתבו בזה עוד רבים וטובים, וזה המבואר מד' הראשונים שם לגבי בתולות, וכבר רמז לזה השלטי גבורים בסוף דבריו, עי"ש.
ומוכח כן גם מגדולי האוסרים [היעב"ץ, החת"ס והתשובה מאהבה] שהתירו להדיא לילך בפאה נכרית היוצאת על המצח ובצדדים ומאחור (על פדחתה, ובצדעיים ומאחוריה - כלשונם) אם עיקר ראשה מכוסה, ובתשובה מאהבה כ' דאם זה כמו פאות הראש של האנשים ששערות הפא"נ מתחילות בסוף מקום גידול השערות וממשיכות למטה וכן בפדחתה ומאחוריה שרי לכו"ע, אם עיקר ראשה מכוסה. [ובימינו יש שעושות כן לכסות הפאה באיזה כובע גרב וכדו' בפרט בימות החורף, וכמדו' דבעיני אינשי נחשב פחות צנוע מפא"נ מגולה]. וכאן הבן שואל, מה ההבדל, הרי מתהדרת בשיער המוסיף לה יופי כשערה ממש, ומשתלב עם פניה (וכמו שהעתקתי לעיל לשונם, שהשערות במצח ובצדדי הראש ומאחור). וההבדל היחיד הוא שלא נראית כעוברת על דת יהודית ואינה מכסה, כיון שמכסה ראשה, אף שפעולת הנוי שבשיער אכתי קיים, ואם שיער שמשתלב בפניה וכו' הוא ערוה בגלל יופיו אין לזה מובן.
ומי שרואה בלשונותיהם של היעב"ץ [וחת"ס העתיקו] והתשובה מאהבה, לא היו צריכים לזה שום הוכחה מגמ' או מראשונים, אלא התירו זה כדבר פשוט [עי' היטב ההבדל בין מש"כ ביעב"ץ בח"א סי' ט' לח"ב סי' ז', ובתשומ"א סי' מח בסו"ד דבכה"ג כו"ע מודו וזה לכתחילה] להתהדר בשערות פאה נכרית אם ניכר שאת ראשה מכסה.
ולעיל כתבתי להוכיח ממה שכמעט כל האוסרים [חוץ מב'] לא כתבו כלל לטעמא דפריצות, אלא משום סיבות צדדיות. וכבר נתב' דאף למי שכתב האיסור משום פריצות, לא משום יופי נאסר אלא דזה שרואים שהולכת בשערותיה ואינם יודעים שפא"נ היא, זה גופא חושבים אותו לשערה ממש וממילא איכא הרהור.