מבקש אמת כתב: ↑13 פברואר 2022, 19:53
יהודה יעקבזון כתב: ↑09 פברואר 2022, 11:49
מבקש אמת כתב: ↑09 פברואר 2022, 01:54
האם יש לך דרך אחרת על ידה מגיעים בני אדם לאמת, מלבד זו?
אני יכול להעיד על עצמי, שהגעתי ל'אמת' על עצמי, רק דרך מודעות על רגשותיי. [הלא מודעיים]
שים לב: אני כותב אמת על עצמי, ולא אמת תורנית.
ולהבנתי, זה השלב הראשוני, שאם מדלגים עליו, יחסר לאדם חלקים חיוניים כדי להגיע לאמת תורנית. ובעיקר 'לחיות' את האמת.
ההגדרה 'אמת תורנית' היא מעורפלת ולא ממצה, אך בגדול זה חיבור והכרת האמת.
דבריך הגיוניים בהחלט, השאלה היא - מי אמר שאני גם לא עשיתי את אותו הדבר? העובדה שאני מציג גישה שאינה ערבה לחיכם של חלק מהחברים אינה מוכיחה שאינני מודע לרגשותיי ולרצונותיי ותולדותיהן, משום שאדרבה ההיפך הוא הנכון: דווקא בעקבות מודעות זאת אני טוען שאין אפשרות להמלט מזה, ולכן האפשרות היחידה להבין ולפרש ולהסיק מסקנות מתורתנו היא ע"י שימוש באותם כלים אישיים. המתווכחים אתי כאן בעצם ניסו לטעון שהפרשנות
שלהם חפה מכל השפעה אישית לעומת הפרשנות שלי שמושפעת מאישיותי, ואילו אני טוען שהפרשנות של
כולם* מושפעת מאישיותם ולכן בע"כ רצון ה' שנבין את תורתו באופן זה.
אם כן נמצא שדבריך דווקא מהוים סייעתא לגישה שאני מציג...
*כולל כל החכמים בעולם למעט נביאים, אם כי לדברי מהרי"ל דיסקין (בסוף השו"ת ח"ב) גם בנבואה תתכן השפעה אישית על פרשנות הנבואה, וראה אבי עזרי סוף הל' יסודי התורה שביאר לפי"ז את הנסיון של עקידת יצחק.
מהוים סייעתא, אך עם תוספת הכרחית לעניין.
מניסיוני, לא שייך ללמוד על עצמך מהגיונך העצמי בלבד,
כדי להכיר ולהיות מודע באופן מועיל, מומלץ לעשות זאת עם חבר אמיתי. ולהתאתגר על ידו.
ידוע מה שכתוב, אין האדם רואה חובה לעצמו - כל הנגעים רואה האדם חוץ מנגעי עצמו,
ויש אמרה נאה מהבעש"ט זי"ע על זה, עם פיסוק שונה.
כל הנגעים רואה האדם חוץ, מנגעי עצמו. דהיינו, שמה שאדם רואה פגמים בשני, זה משום שיש בו פגמים אלו. מעין מה שכתוב בגמ' כל הפוסל, במומו פוסל.
כללו של דבר: אדם קרוב אצל עצמו, ולא שייך להגיע למודעות רגשית מלאה בעבודה עצמית בלבד. [למעט אולי יחידים שהצליחו בכך] וכ"ש שלא להתניע שינוים בנפש.
וכלפי מה הדברים אמורים, כבר הזכירו כאן שיש כלי מחקר, ויש כלי השגה והכרה.
כשאתה מדבר על כלי ההיגיון, עולה בי התחושה שגם כלי ההשגה וההכרה אתה תופס גם דרך ההיגיון, ותחושתי זו לא באה על חלל ריק. [ויתכן שיתברר שטעיתי ושגיתי]
ועל זה באתי לבשרך, שאת כלי ההשגה וההכרה לא ניתן לרכוש בידיעה והיגיון השכל בלבד.
הרבה ויכוחים ודיונים כמו שרואים כאן בפורום, שורש הוויכוח הינו בשוני השפה והמונחים המושתתים על השגת והרגשת הנפש, ולכן גם לא שייך להגיע לעמק השווה.