עישון

יוסף בן יוסף

משתמש ותיק
ברצוני לשאול את חברי הפורום הנפלא, האם כיום לאחר שהתבררו ממדי הנזק והסכנה העצומה שבעישון, האם יש היתר הלכתי לעשן? (פעם כתבתי בדרך הלצה, כי מותר לעשן בתנאי שאוכלים קודם בשר ודגים יחד ודוק).
ציטוט מויקיפדיה על הסכנות שבעישון.
בממוצע, מעשנים מקצרים את חייהם ב-13.8 שנים. שכיחות המוות בגיל צעיר היא פי 3 גדולה יותר בקרב המעשנים. במדינות מפותחות, שני שלישים מן הגברים המעשנים מתים טרם זמנם כתוצאה מעישון.

לפי נתוני משרד הבריאות, 8,600 בני אדם מתים בישראל כל שנה כתוצאה מנזקי עישון פעיל, פי 23 ממספר ההרוגים בתאונות דרכים בשנת 2009. ההערכה היא שמנזקי עישון סביל מתים כ-1,000 בני אדם בכל שנה. בישראל מתים מהעישון במשך שנה אחת יותר אנשים מאשר נהרגו ממלחמות ומטרור במשך חמישים השנים האחרונות גם יחד.


העישון ידוע כגורם למחלות שונות:

מחלות ריאה - דלקת סימפונות כרונית ונפחת. עדויות חד משמעיות מראות כי 90% ממקרי סרטן הריאה, נגרמים מעישון.
עישון מגדיל את הסיכויים לחלות בסרטן הפה, הושט, השפתיים, הקיבה, הדם (לוקמיה) והשלפוחית.
עישון עלול לגרום להתפתחות יתר לחץ דם, מחלות לב, התקפי לב ולשבץ מוחי.
עשן הסיגריות מגדיל את הסיכוי להתפתחות ירוד (קטרקט) בעין.
עשן הסיגריות פוגע בעור, במיוחד בעור הפנים ותורם ליצירת קמטים. אנשים שמעשנים לאורך שנים עשויים להיראות מבוגרים יותר מאשר אנשים בגיל זהה שאינם מעשנים.
מיליוני אנשים בעולם מתים כל שנה מנזקי העישון.
אשמח לשמוע את חוות דעתכם.
 

עברי

משתמש רגיל
האיסור להכניס עצמו למקום סכנה לא נמדד באחוזי סיכון אלא באופי המעשה.
למשל, לעולם לא נדון הולכי רגל כסכנה כיון שאופי המעשה הוא הליכה למרות שיש בו אחוזי סיכון יותר גדולים מהרקטות שמשולחות ע"י החמאס שנידונים כדבר סכנה.
לאור האמור, יש לדון האם הסיגריות כיון שנתקבלו כהנאה שאינה מעשה סיכון אלא שיש בו סיכונים גדולים נלווים, (לא ראיתי מי שאסר להיות שמן למרות שלפי זכרוני נהרגים משומן יתר פי כמה ממעשני סיגריות) וכו'.
 

יוסף בן יוסף

משתמש ותיק
פותח הנושא
מה דעתכם על חוק כי ניתן לרכוש סיגרים רק עם מרשם רופא?
התוצאות של החוק יהיו:

א'. מודעות - כל אזרחי המדינה יפנימו בשיעור לקח מאין כמוהו כי מדובר במשהו מזיק.

ב'. בקרה - רופא יעשה בדיקות שונות על מנת לתת מרשם כזה, ובמקרים של מעשן כרוני ידרוש בדיקות מקיפות מה שיגרום לגילוי מוקדם של מחלות הנגרמות כתוצאה מהעישון.

ג'. יהיה מידע מדוייק כמה סיגרים עישן כל אדם מה שיעזור הן לאדם עצמו לדעת היכן הוא אוחז והאם הוא מצליח להוריד וכו', והן לרפואה לדעת יותר טוב כמה זמן/סיגרים מזיקים בממוצע.

ד'. כשהרופא יראה שהאדם בסיכון הוא לא יאשר לו לקיחת סיגר מה ששוב יצמצם את מספר החולים והנפטרים.

ה'. הגברה משמעותית בקושי של אדם בעיקר בשלבי ההתחלה להגיע לסיגרים - במקום ללכת לקיוסק ולקנות אפילו נניח בשביל הכיף כפי שזה מתחיל בדר"כ, עליו לגשת לרופא ולבקש מרשם. מה שגם שלאף אחד לא מתחשק לעשות דבר כזה הקובע אותו בקטגוריית המעשנים.

נ. ב. אפשר גם במצב כזה לדרוש ממנו לשלם כסף נוסף לביטוח קופת חולים.
 

חכם באשי

משתמש ותיק
לע"ד פשו"ב שיש איסור מה"ת למתחיל לעשן.
אכתוב מעט צדדים להקל למי שכבר מעשן
ידוע מ"ש החת"ס שאין לסמוך על הרופאים
יש לחלק בין גופי ישראל לגופי עכו"ם, שעליהם נסמכת הסטטיסטיקה. ומכ"ש לשומרי שבת שיש להם יום א' בשבוע שאינם מעשנים.
יל"ע בהיזק שאינו נגרם מהשתא, אלא מהתצברות, אי י"ל דהוי כחצ"ש כל פעם,
וכ"ז יש לדחות, ויש לי אריכות בזה ואכמ"ל.
 

יעבץ

משתמש ותיק
השאלה היא למה צריך שיהיה אסור לעשן??? זה שזה מסוכן זה לא מספיק???
וכבר אמרו שהמצווה הראשונה היא "אל תיהיה טיפש".
 

אברומי

משתמש חדש
זכורני שבעבר היה על זה מכתב חתום שהתפרסם מגדולי הפוסקים לאיסור [לא זוכר בדיוק מי היה חתום על זה רק כמדוני שזה היה מגדולי הפוסקים] יחד עם זה זכורני [לפני 9 שנים בערך] שר' גרשון אדלשטיין נתן היתר בפרטי לבחורים מסוימים לעשן מעט לפי מה שהבין טובתם [אני לא לוקח אחריות אישית על מהימנות הפסק וההוראה רק כך זכורני ששמעתי מחלק מחברי שהיו מתייעצים איתו אז..
 

הבוחן

משתמש ותיק
אוסיף היתר שזכור לי שכיון שדשו ביה רבים ע"ז נאמר 'שומר פתאים השם'.
תקנו אותי אם אני טועה.
 

אלכס

משתמש ותיק
הבוחן אמר:
אוסיף היתר שזכור לי שכיון שדשו ביה רבים ע"ז נאמר 'שומר פתאים השם'.
תקנו אותי אם אני טועה.

הצג קובץ מצורף אגרות משה.pdf
הצג קובץ מצורף אגרות משה 2.pdf

אך יש לעיין אם שייך גם כיום וכדלקמן

שו"ת יחוה דעת חלק ה סימן לט

אולם מה טוב ומה נעים להימנע מעישון סיגריות בכלל בכל ימות השנה, לאחר שנתפרסם ברבים שלפי דעת גדולי הרפואה והמדע בזמנינו, העישון מזיק ומסוכן מאוד, ועלול להביא למחלות נוראות ולסכן בריאותו של האדם. שומר נפשו ירחק ממנו. וכבר הזהירה התורה ונשמרתם מאוד לנפשותיכם. ושומע לנו ישכון בטח +והמשנה ברורה בספרו ליקוטי אמרים (פרק יג) כתב, שהמרגיל עצמו בעישון סיגריות, עובר על ונשמרתם מאד לנפשותיכם, ועתיד הוא ליתן את הדין, כי הרופאים גזרו אומר שהעישון מחליש כוחותיו של האדם, ולפעמים נוגע הדבר גם בנפשו וכו'. ע"ש. וכל שכן בזמנינו שהוברר הדבר על ידי הרופאים שיש סכנה בעישון סיגריות. ולכן פסק בשו"ת השבי"ט חלק ג' (דף קלד ע"ב) לאסור בהחלט העישון. ע"ש. ועל כל פנים בודאי שיש להזהר בזה. ויש להזהיר גם את הגדולים על הקטנים. ובפרט המשגיחים בישיבות, שומרי משמרת הקודש, עליהם לפקוח עיניהם על תלמידי הישיבות לבל ירגילו עצמם בכך, וכמו שכתב הרמב"ם (ריש פרק ד' מהלכות דעות): הואיל והיות הגוף בריא ושלם מדרכי עבודת ה' הוא, שהרי אי אפשר שיבין או ידע דבר בידיעת הבורא והוא חולה, לפיכך צריך האדם להרחיק עצמו מדברים המאבדים והמזיקים את הגוף, ולהנהיג עצמו בדברים המבריאים והמחלימים. עכ"ל. גם בשו"ת אגרות משה כרך ה' (חיו"ד סי' מט) כתב, שאף שקשה לומר שאסור לעשן סיגריות, מכיון שדשו בזה רבים, ועל זה נאמר שומר פתאים ה' (שבת קכט ע"א) מכל מקום מכיון שיש חשש למחלות קשות למעשנים בודאי שמן הראוי להזהר מזה. ע"ש. ודו"ק

שו"ת ציץ אליעזר חלק טו סימן לט

לאור זה נראה ברור ללא צל של ספק כי אין מקום להתברך בלב (כפי שאחרים רוצים לומר כן) ולהורות כי היות והעישון רבים דשים בו אם כן יש להחיל על זה המאמר חז"ל בכמה מקומות על מנהג עולם במקום שיש לחוש לסכנה, שפסקו פסקם ואמרו: והאידנא דדשו בו רבים שומר פתאים ה'. דלא אמרו כן אלא במקומות דלא נתגלה בהתם, והמציאות לא הראתה על היפוכו של דבר, ואדרבא ראו שרבים וכן שלימים עברו ולא ניזוקו (עיין לדוגמא במסכת יבמות ד' י"ב ע"ב ודף ע"ב ע"א וכן בע"ז דף ל' ע"ב), אבל בכגון הנידון שלפנינו אשר בעיקר בעשרות השנים האחרונות לאור המחקרים המדעיים והרפואיים השונים נתגלו בממדים מבהילים היזיקי הגוף המרובים והמסוכנים אשר העישון גורם בכנפיו, והתודעה הזאת גם יצאה כבר טבעה בעולם עד כדי כך שבכמה מדינות גדולות ועצומות יצא החוק מאת ממשלותיהם על חובת ציון אזהרה על כל חפיסת סיגריות האומרת הרופא הממשלתי הראשי מזהיר את המעשנים שהעישון מסכן את בריאותם ומזיק לה. ואני קורא כעת דו"ח ממשלתי אמריקאי, ומטעם הרופא האמריקאי הראשי שהתפרסם דוקא השבוע בכ"ע =בכתב עת= האומרת יותר ממאה אלף אמריקיים ימותו השנה מסרטן בגלל שעישנו סיגריות וכן כי עישון סיגריות הוא כיום הגורם העיקרי לתמותה ממחלת הסרטן בארה"ב ושאין פעולה בה יכול אדם לנקוט על מנת להוריד את סכנת הסרטן בצורה יותר אפקטיבית (השפעתית) מאשר הפסקת העישון. אם כן בודאי ובודאי שאבסורדי הוא להעלים עין מכל זה ולהפטיר כלאחר יד ולומר כי גם על כגון זה נאמר שומר פתאים ה'.
 

יצחק

משתמש ותיק
אברומי אמר:
זכורני שבעבר היה על זה מכתב חתום שהתפרסם מגדולי הפוסקים לאיסור [לא זוכר בדיוק מי היה חתום על זה רק כמדוני שזה היה מגדולי הפוסקים] יחד עם זה זכורני [לפני 9 שנים בערך] שר' גרשון אדלשטיין נתן היתר בפרטי לבחורים מסוימים לעשן מעט לפי מה שהבין טובתם [אני לא לוקח אחריות אישית על מהימנות הפסק וההוראה רק כך זכורני ששמעתי מחלק מחברי שהיו מתייעצים איתו אז..
אני גם זוכר את המכתב הזה ושם היה כתוב שאסור להתחיל, למה אני זוכר? כי אחד סיפר לי שבהיותו בחור בפונוביז' היה מיודד עם הרב אהרן צוקר, יום אחד הרב פגש אותו ו"תפס" אותו כשהוא מעשן, הוא אמר לו בקול רעש גדול:
-"מה אתה מעשן"? לא הייתי מאמין עליך!
-"מה אסור לעשן"?!
-מה אתה לא יודע שמותר?! הרבנים התירו.. הם אמרו שאסור רק להתחיל.. מי שהכיר את האיש ידע להנות מהסיפור.
בנוגע לתשובה של ר' משה זכור שיש שם דבר מענין, יש עוד תשובה באגרות משה ששם הוא מדבר על עישון סמים, והוא כותב חידוש מענין שבפרשת בן סורר התחדש שאסור לאדם להכניס את עצמו למצב של תאוה שהוא לא יוכל להשתחרר ממנה ("להתמכר"), ולכן אסור לעשן סמים, אבל בתשובה על סיגריות הוא לא כותב את זה.
 

יוסף בן יוסף

משתמש ותיק
פותח הנושא
יהודי אמר:
מעניין אם הנתונים נכונים ומדוייקים
כמה נתונים מתוך אתר משרד הבריאות:
השימוש במוצרי טבק גורם לתחלואה קשה, נכות ואף למוות. ההערכות לגבי ישראל הן שהעישון אחראי לכ-8,000 מקרי מוות בשנה, כ-700 מהם בקרב מעשנים שנחשפו לעישון של אחרים ולא היו מעשנים בעצמם.
למעשה, ההסכמה העולמית החד משמעית היא שהעישון יגרום למותם של שליש עד חצי מהמשתמשים בו ויקצר את חייהם בכ-10 שנים, וכל המשתמשים צפויים לתחלואה שתפגע באיכות חייהם וחיי משפחתם. הערכת התמותה העולמית מעישון עומדת על ששה מיליון בני אדם מידי שנה, המהווים 11% מכלל מקרי המוות בגברים ו-7% מכלל מקרי המוות בנשים, בממוצע המשמעות היא שלעישון יש אחריות לאחד מכל עשרה מקרי מוות בעולם.
 

יוסף בן יוסף

משתמש ותיק
פותח הנושא
לקוח מכאן http://forum.otzar.org/viewtopic.php?t=25877#p262033
"אני מכיר מישהו שעישן עד זקנה ולא קרה לו כלום... איך לא חלה בסרטן?"
עישון גורם לסרטן אבל זה לא אומר שכל המעשנים בהכרח יחלו בסרטן. זה כן אומר שעישון מעלה באופן ניכר את הסיכון למחלות אלו. מעשנים הם בעלי סבירות גבוהה יותר, בממוצע, לחלות בסרטן מאשר לא מעשנים. באותו אופן אנו יכולים לומר שצריכת מאכלים ממותקים גורמת לריקבון השן. אין זה אומר שכל האוכלים מאכלים ממותקים יסיימו עם שיניים רקובות. זה אומר, שבממוצע אנשים שאוכלים הרבה מאכלים ממותקים הם בעלי סבירות גבוהה יותר לפתח ריקבון בשיניים מאשר אלו הנמנעים מאכילת מאכלים אלו. עובדה היא, שכמחצית המעשנים מתים בסופו של דבר מסרטן או ממחלות אחרות המקושרות לעישון.

"אני מכיר מישהו שמעולם לא עישן ובכל זאת חלה בסרטן. מה תגידו על זה?"
עישון הוא הגורם מספר אחד לסרטן אבל הוא לא הגורם היחיד. אף לגבי סרטן הריאות, אחד מתוך עשרה מקרים קורה בקרב מי שאינו מעשן, ועשוי להיגרם כתוצאה משאיפת אוויר מזוהם כמו שקורה בעישון כפוי. הסיכון שלנו לסרטן תלוי בשילוב של מספר גורמים: הגורם התורשתי, אורח החיים והסביבה. בשל כך, אין הימנעות מפעולה יחידה, כגון עישון מרצון או עישון כפוי, עשויה להבטיח לגמרי שלא נלקה בסרטן. אולם, הימנעות מעישון, גמילה ואי חשיפה לעשן המעשנים הם הדברים הטובים ביותר שניתן לעשות כדי להפחית את הסיכון שנחלה בסרטן.

"בעיר שלי יש מלא עשן של מכוניות ואוטובוסים. למה להיטפל לסיגריות דווקא?"
גם עישון וגם זיהום אוויר, מקושרים לסרטן הריאות, אך השפעת העישון נחשבת גדולה יותר. הסיכון לסרטן הריאות כתוצאה מעישון הוא לפחות פי שישים גדול יותר מאשר כתוצאה מאוויר עירוני מזוהם! בבריטניה, למשל, 3% ממקרי סרטן הריאות נגרמים כתוצאה מזיהום אוויר. השאר נגרמים, קרוב לוודאי, כתוצאה מעישון. גמילה מעישון (כפוי או מרצון) היא המתנה הגדולה ביותר שתוכל לתת לעצמך.

"מה לגבי סיגרים, סיגריות מגולגלות, מקטרות או סיגריות בטעמים?"
מדענים הראו שעישון סיגרים ומקטרות מעלים את הסיכון לסרטן הריאות, סרטן הפה, סרטן הוושט, סרטי מיתרי הקול ועוד. עישון מוצרים אלו הוא מזיק כמו עישון סיגריות.
עישון טבק בטעמים (כסיגריה או בתוך נרגילה) - נגע אשר פשה בקרב ילדים ונערים בישראל - גורם בדיוק לאותם סוגים של סרטן. במלים אחרות, אין דרך לא מזיקה לעישון טבק! לגבי סיגריות המגולגלות ביד - אלה מכילות את אותם כימיקלים מסרטנים כמו הסיגריות התעשייתיות ולכן עלולות לגרום לסרטן. מספר מחקרים אף מצאו שהן גרועות יותר.

"האם צריכת טבק ללא עישון גם גורמת לסרטן?"
כמעט כל סוגי הטבק ללא עישון (בעיקר כאלו המיועדים ללעיסה) עלולים לגרום לסרטן הפה. הם עשויים אף להעלות את הסיכון ללקות בסרטן הלבלב, מחלות חניכיים ומחלות לב.

"האם זה בסדר כאשר מעשנים רק סיגריות 'לייט'?"
לא, סיגריות מופחתות זפת ("לייט") מזיקות כמו המותגים הרגילים. הרישומים על הקופסה מציגים כמה מעט זפת וניקוטין ישנם בסיגריה, אך מספרים אלו מבוססים על מבחנים שהשתמשו במכונות המנסות לדמות את השאיפה האנושית וולא באנשים אמיתיים. כאשר אנשים אמיתיים מעשנים סיגריות מופחתות זפת הם נושמים בעוצמה רבה יותר כדי לספק את התשוקה לניקוטין. כלומר, אף שהסיגריות מרגישות חלשות יותר, לדברי המעשנים, הן עדיין עושות בגוף את אותם הנזקים כמו מותגים "חזקים". מלבד זאת, סיגריות מכילות כימיקלים מזיקים אחרים חוץ מאשר ניקוטין וזפת. זהו מיתוס לומר שישנם מותגי סיגריות "בטוחים" יותר לעישון. בזמן שמותגים מסוימים עשויים לגוון במרכיבים, כולם מסוכנים לבריאות. בצדק עשה משרד הבריאות בישראל שאסר על השימוש במונח "לייט" לרישום על גבי קופסאות הסיגריות.

"האם זה בסדר כאשר מעשנים רק סיגריות בודדות ביום?"
אמנם נכון הוא שככל שמעשנים יותר סיגריות ביום, כך גדל הסיכון לסרטן. אולם, אדם מעלה את הסיכון שיחלה בסרטן אף אם הוא מעשן מעט סיגריות ביום. עישון "קל" עדיין עלול להעלות את הסיכון לבריאותך. מחקרים מראים כי אפילו אנשים המעשנים סיגריה אחת ביום הם בעלי סיכון גבוה כמעט פי 3 למות ממחלות לב ומסרטן הריאות, מאשר לא מעשנים! מספר מדענים מצאו שמשך תקופת העישון משפיעה במידה רבה יותר מאשר כמות הסיגריות שמעשנים ביום. לדוגמה, עישון חפיסה ביום במשך 40 שנה מסוכן הרבה יותר מאשר עישון שתי חפיסות ביום במשך 20 שנה. הדרך הטובה ביותר להפחית את הסיכון לסרטן היא להיגמל לגמרי מסיגריות. אין "קצת סרטן".

"אני 'גונבת' פה ושם סיגריה אבל מקפידה על כושר גופני ואוכל בריא. זה יגן עליי?"
אכילת כמות רבה של פירות מפחיתה את הסיכון לסרטן הריאות, ומספר מחקרים מצאו שפעילות גופנית בכמות מתונה עשויה אף היא להפחית את הסיכון. אולם, השפעות חיוביות אלו בטלות בשישים בהשוואה להשפעות המזיקות של עישון. אם אתה מעשן, שמירה על כושר גופני ואכילה בריאה אינה "מקזזות" את הסיכון המוגבר לסרטן... הדרך הטובה ביותר להפחית את הסיכון היא גמילה מוחלטת.

"האם זה בסדר לעשן במשך שנים בודדות? בגיל מבוגר אפסיק עם זה..."
הסיכון לסרטן מתגבר ככל שמעשנים יותר שנים. בעוד שהסיכון יהיה נמוך כאשר מתחילים לעשן, צריך לקחת בחשבון שהטבק מכיל ניקוטין, סם ממכר במיוחד. זוהי הסיבה שמרבית המעשנים אומרים שברצונם להפסיק לעשן, אך הם מגלים שזה קשה. מי שמתחיל לעשן עלול לגלות שזה קשה מאוד להפסיק. בנוסף, הסיכוי לחלות בסוגים מסוימים של סרטן נשאר גבוה אצל מעשנים לשעבר מאשר אצל אנשים שלא עישנו בעבר.

"האם זה בסדר לעשן אם לא לוקחים לריאות?"
לא. למעט סרטן הריאות, עישון הרי מעלה גם את הסיכון לסרטן הוושט, הגרון והפה. אפילו אם לא לוקחים לריאות, כימיקלים מסרטנים בטבק עשויים להיקשר לתאים בפה.
 

יוסף בן יוסף

משתמש ותיק
פותח הנושא
דעה הפוסלת לעדות את המעשנים.
 

קבצים מצורפים

  • סיגריות- פסול לעדות.pdf
    447.7 KB · צפיות: 16

יהושע

משתמש ותיק
יצחק אמר:
אברומי אמר:
זכורני שבעבר היה על זה מכתב חתום שהתפרסם מגדולי הפוסקים לאיסור [לא זוכר בדיוק מי היה חתום על זה רק כמדוני שזה היה מגדולי הפוסקים] יחד עם זה זכורני [לפני 9 שנים בערך] שר' גרשון אדלשטיין נתן היתר בפרטי לבחורים מסוימים לעשן מעט לפי מה שהבין טובתם [אני לא לוקח אחריות אישית על מהימנות הפסק וההוראה רק כך זכורני ששמעתי מחלק מחברי שהיו מתייעצים איתו אז..
אני גם זוכר את המכתב הזה ושם היה כתוב שאסור להתחיל, למה אני זוכר? כי אחד סיפר לי שבהיותו בחור בפונוביז' היה מיודד עם הרב אהרן צוקר, יום אחד הרב פגש אותו ו"תפס" אותו כשהוא מעשן, הוא אמר לו בקול רעש גדול:
-"מה אתה מעשן"? לא הייתי מאמין עליך!
-"מה אסור לעשן"?!
-מה אתה לא יודע שמותר?! הרבנים התירו.. הם אמרו שאסור רק להתחיל.. מי שהכיר את האיש ידע להנות מהסיפור.
בנוגע לתשובה של ר' משה זכור שיש שם דבר מענין, יש עוד תשובה באגרות משה ששם הוא מדבר על עישון סמים, והוא כותב חידוש מענין שבפרשת בן סורר התחדש שאסור לאדם להכניס את עצמו למצב של תאוה שהוא לא יוכל להשתחרר ממנה ("להתמכר"), ולכן אסור לעשן סמים, אבל בתשובה על סיגריות הוא לא כותב את זה.
מריחוונה ממכר הרבה פחות מסיגריות ולא מסוכן, זה נחשב לסם קל.
 

יוסף בן יוסף

משתמש ותיק
פותח הנושא
תשובות והנהגות ר"מ שטרנבוך כרך ג סימן שנד
שאלה: איסור עישון סיגריות שמסכן חיים
היום הוכח באופן ברור דעישון סיגריות מזיק לבריאות וגורם לסרטן הריאות ח"ו, למחלות בדרכי הנשימה ולמחלות לב, והמספרים מבהילים ממש, וקראו אותי להוציא כרוז שכל המעשן עובר איסור חמור מאוד שמסכן בזה את גופו, ועבריין הוא מדין תורה שמכניס עצמו לסכנה שאיסורו ברור. אבל אף שלדעתי אכן יש בזה סכנה וראוי לאסור, עדיין לא ברור אצלי אם כדאי להכריז על כך איסור מרבנים אף שרבים לא ישמעו.
אמנם במק"א הבאתי דעת רופא אחד שטען שסרטן עלול לפגוע בעשרות מקומות בגוף ר"ל גם בלא עישון, ואצל המעשן נפגעים ריאותיו יותר מאשר אבר אחר, אבל בלא מעשנים גם כן הסרטן פוגע ר"ל ולא ניצול, רק שאצלו מופיע הסרטן באבר אחר, ולכן יתכן שאותו אדם שעישן ונפגע בסרטן הריאות רח"ל, היו לו אותם הסיכויים להיפגע מהמחלה גם בלא עישון, אלא שאז זה היה פוגע בו אולי באיברים אחרים. ותמהני היאך אפשר לסמוך על סברא כזאת, והלוא אדרבה אפשר שאם היו איבריו בריאים ולא נפגע בריאות, לא היה נפגע כלל, ודוקא בעישון פוגע בו הסרטן, ויש כאן חשש פיקוח נפש ממש כפשוטו, והיאך נוכל בסברא פורחת באויר ליכנס לחשש פיקוח נפש.
הבאתי עוד מה שיש טוענים שסיבת המחלה היום היא החיים הסואנים הגורמים לעצבנות, ולכן בכפרים או אצל התימנים שחייהם שלוים לא היה מצוי כלל, והמעשנים טוענים שאדרבה העישון עוזר להם במקרים הרבה להשקיט עצביהם, ובפרט דהרגילים בעישון הרגל נעשה כטבע וקשה להם מאוד בלעדיו שטוענים שזה גופא יזיק הרבה לבריאותם, וגם זה דחיתי שהתורה לא התירה לנו ללכת אחר תאות לבו, ולכן עליו להיגמל מתאוה זו המזיקה ומסכנת את בריאותו ח"ו, וגם לא הוכח אם אכן ע"י שמשקיט עצביו יינצל, אבל שעישון מזיק כבר הוכח ברור.
הבאתי עוד מה שיש שרצו לטעון שאורח החיים שלנו כולל סעודות עם תערובת של הרבה מאכלים לא טבעיים, ובשר בע"ח שבחיי הבהמה או העוף הוזרקו להם זריקות שאינם טובים לבריאות, צבע מאכל, חומרי הדברה למניעת מזיקים המוחדרים למאכלים בעודם במחובר לקרקע, כל אלו עלולים לסכן הגוף, ולמה לנו לשפוך חימה רק על המעשנים. ולא דמי שהעישון אין בו צורך כלל והוכח שמזיק ומסוכן, ולכן חייבין למנוע, אבל שאר המאכלים הנ"ל שהבאתי אין בהם אלא חשש גרידא, ובמדה ויש ממש חשש סכנה השלטונות מונעים, ואף שטוב ליזהר מהם כפי האפשר, אך על זה נאמר "שומר פתאים ד'" שאין צורך לדקדק אחר חששות רחוקים מאד בדבר שדשו בו ונהגו בו רבים.
ונראה שעישון סיגריות דומה במהותו לעישון חשיש או אופיום ושאר סמים מסוכנים, רק שבאלו הסמים אוסרים השלטונות ואף מענישים על כך, אבל בסיגריות אי אפשר להם למנוע כיון שכבר הורגלו בזה ולא יועיל. אכן לדעתי המעשן עובר בלאו ד"לא תתורו אחרי לבבכם", שנוהג רק כפי תאות לבבו, בשעה שע"פ שכל אסור, ועיין בחינוך שביאר גדר לאו זה, וכאן לא שייך לומר "שומר פתאים ה'" וכמבואר ביבמות (עד א), דנראה שזהו בדבר המזיק רק מצד הסברא, והואיל ולא מצינו למעשה שמזיק נהגו להקל, ובזה הקדוש ברוך הוא שומר, אבל בנ"ד שנראה בעליל היום שמסכן, ודאי אסור לו להכניס עצמו לסכנה.
מיהו אין גוזרים על הציבור גזירה שלא ישמעו לנו, ויכול לצאת תקלה שיסיקו מכך שאין לרבנים השפעה, וממילא לא יקבלו דבריהם גם בשאר דברים, וגם תמיד ימצאו איזה רב שמתיר ואפילו מעשן בעצמו, ואינם צריכים להצטדק יותר ממנו, לכן חוששני לפרסם האיסור מדינא.
ולכן אף שאני מזהיר כל אחד לא לעשן, ואפילו לא להתיישב במקומות שמעשנים, ואם בא אצלו אחד המעשן יש לבקש ממנו למנוע לעשן עכ"פ לפניו, וליזהר מאיסור זה שהתורה הזהירה "ונשמרתם מאד לנפשותיכם", והוא כגדר מאבד עצמו לדעת, אבל להוציא כרוז על כך ברבים שהדבר איסור חמור אינו כדאי, הואיל וחלק ניכר לא ישמעו לנו, וכמו שרואים שהרופאים בעצמם אין בכוחם לאסור אפילו לעצמם לעשן, גם אנו מוכרחים לשתוק, אבל ראוי לומר למעשן שמשחק בחייו [ואף חיי שעה בכלל זה] עבור הנאתו, וימהר להסיר תקלה וסכנה מגופו, ואז טוב לו ששומר גופו שהוא נרתיק לנשמתו, והקב"ה ישמור אותו מכל רע.
וכל זה לעצמו, אבל בציבור יש לאנשים זכות למנוע אותו דהוה כקוטרא ובית הכסא שהריח מפריע ויכולים לעכב. וגם הוא עצמו ראוי לו להימנע מעישון ברבים, ובבתי כנסיות וישיבות וכדומה ראוי לתקן שאסור לעשן ברבים, וב"ה בהרבה מקומות כבר תיקנו כן והיא תקנה גדולה. ומה שכמה רבנים ואדמו"רים מעשנים ראו כן בדורות הקודמין, ואולי הטבאק היה אז אחרת, אבל היום אין לדיין אלא מה שעיניו רואות, וכיון שהיום נראה בעליל שמסכן ומזיק לבריאות אסור וכמ"ש, ואפילו במי שחושב שאצלו לא הזיק יש לו לחשוש שאח"כ יזיק או שאין ההיזק ניכר עדיין וע"כ אסור וכמ"ש.
ועובדא ידענא מגדול אחד זצ"ל, שעישן סיגריות הרבה, ובסוף ימיו נחלה והרופא אמר שהריאות פגועות לגמרי, ואין לו אלא כחודש לחיות. וביקש שיביאו אצלו עשרה אנשים ואמר להם בערך בזה הלשון "יודע אני שבשמים ידונו אותי כמאבד עצמו לדעת, שעישנתי אף שיש סכנה בדבר, אבל אני מקוה להי"ת שבזה שאני מתודה לפניכם, ואומר הריני מתחרט על מה שעשיתי, ובזאת שאני מבקש מכם לא לעשות ח"ו כמוני, אולי יהיו דברים אלו מקצת תיקון לחטאי" עכ"ד.
(ובזמן האחרון נודע שמערבין גליצרין בטבאק שבסיגריות כדי שלא יתייבש ובמיוחד בחו"ל, גליצרין שמקורו מבעלי חיים טרפות ונבילות, ויש לחוש כשמעשן שנכנס בו משהו כטעימה, ואף ששמעתי שיש מערבין גליצרין סינטטי, שאין בו איסור, וכן יש מצדדין להתיר אפי' בגליצרין מבע"ח, ועיין היטב במ"א תס"ז ס"ק י' בטבאק שמערבין בו שכר שאסור לקיימו בפסח וצריך לסוגרו בחדר, וכ"ז צ"ב ואכמ"ל).
 

יצחק

משתמש ותיק
יהושע אמר:
יצחק אמר:
אברומי אמר:
זכורני שבעבר היה על זה מכתב חתום שהתפרסם מגדולי הפוסקים לאיסור [לא זוכר בדיוק מי היה חתום על זה רק כמדוני שזה היה מגדולי הפוסקים] יחד עם זה זכורני [לפני 9 שנים בערך] שר' גרשון אדלשטיין נתן היתר בפרטי לבחורים מסוימים לעשן מעט לפי מה שהבין טובתם [אני לא לוקח אחריות אישית על מהימנות הפסק וההוראה רק כך זכורני ששמעתי מחלק מחברי שהיו מתייעצים איתו אז..
אני גם זוכר את המכתב הזה ושם היה כתוב שאסור להתחיל, למה אני זוכר? כי אחד סיפר לי שבהיותו בחור בפונוביז' היה מיודד עם הרב אהרן צוקר, יום אחד הרב פגש אותו ו"תפס" אותו כשהוא מעשן, הוא אמר לו בקול רעש גדול:
-"מה אתה מעשן"? לא הייתי מאמין עליך!
-"מה אסור לעשן"?!
-מה אתה לא יודע שמותר?! הרבנים התירו.. הם אמרו שאסור רק להתחיל.. מי שהכיר את האיש ידע להנות מהסיפור.
בנוגע לתשובה של ר' משה זכור שיש שם דבר מענין, יש עוד תשובה באגרות משה ששם הוא מדבר על עישון סמים, והוא כותב חידוש מענין שבפרשת בן סורר התחדש שאסור לאדם להכניס את עצמו למצב של תאוה שהוא לא יוכל להשתחרר ממנה ("להתמכר"), ולכן אסור לעשן סמים, אבל בתשובה על סיגריות הוא לא כותב את זה.
מריחוונה ממכר הרבה פחות מסיגריות ולא מסוכן, זה נחשב לסם קל.
אתה מתכוון שזה מגדיל את הקושיא על האגרות משה שבתשובה על מריחואנה הקלה הוא אוסר מצד "התמכרות" ולגבי סיגריה החמורה לא כתב כן. אין לי בעיה עם "הסתירה" הזו רק אני תמה בשביל מה בכלל הדפיסו את התשובה הזו. ר' משה בעצמו הדפיס אותה? סיפור מוזר.
 

מאן דהו

משתמש ותיק
יוסף בן יוסף אמר:
https://www.prog.co.il/threads/%D7%94%D7%A6%D7%A2%D7%AA-%D7%97%D7%95%D7%A7-%D7%91%D7%A0%D7%95%D7%A9%D7%90-%D7%94%D7%A2%D7%99%D7%A9%D7%95%D7%9F-%D7%A1%D7%A7%D7%A8.338305/#post-5273184

זכורני מלפני שנים, בעידן טרום הPC והאיסורים למיניהם על פרסום סיגריות ועישון (היום מותר רק שלילי), שהיתה כתבה בעיתון המודיע ובה מחקר שעישון מונע הרבה מחלות ניורולגיות, כדוגמת אלצהיימר ופרקינסון.
אני מאז עוקב שנים אחרי המעשנים והלא מעשנים, וחוץ ממקרה אחד של מישהו שחלה בפרקינסון, לא מצאתי את המחלות הללו אצל מעשנים.
כמו"כ אני מנסה לעקוב אחרי החולים במחלה הארורה ולא מצאתי אותה יותר אצל מעשנים (ואולי אף פחות).
 
חלק עליון תַחתִית