נסיון אחרון.
אין שום משמעות לנידון שלנו אם קידוש שמן התורה הוא בדברים גרידא או על יין, כך או כך המצוה שהיא מן התורה, תהא אשר תהא, לא מוגבלת ללילה, ומי שלא קידש בלילה (בדברים, או אפי' אם קידש בדברים - את"ל שקידוש על היין הוא מה"ת) מקדש ביום ומקיים בזה את המצות עשה שמן התורה.
כל הנידון של כבודו שליט"א נוגע למצוות שזמנם מוגבל ללילה בלבד, (או לו תצויר מצוה שמתחילה ביום אבל זמנה תם בסוף הלילה, וזה באמת הקטר חלבים ואיברים וכל הנאכלים ליום אחד שגזרו עליהם), ולכן גם בספה"ע אתה חוזר ומדגיש - כמדומה - שהנידון רק לסוברים שזמנה בלילה בלבד.
רבי יהודה אומר: בודקין אור ארבעה עשר, ובארבעה עשר שחרית, ובשעת הביעור. וחכמים אומרים: לא בדק אור ארבעה עשר - יבדוק בארבעה עשר, לא בדק בארבעה עשר - יבדוק בתוך המועד, לא בדק בתוך המועד יבדוק לאחר המועד
צריך לדעת אם זה קשור לדידן, כי עיקר המצווה היא כללית ליום הפורים ולא תחומה ל"לילה" או ל"יום" (כעין קריאת שמע שתלויה בזמן שכיבה וזמן קימה), ואך ש-
והיינו שאחת ממצוות היום בכללותו היא 'לקרות ולשנות' 'אקרא יומם ולילה'. (כתבתי בדרך הצעה בלבד).אמר רבי יהושע בן לוי: חייב אדם לקרות את המגילה בלילה ולשנותה ביום, שנאמר אלהי אקרא יומם ולא תענה ולילה ולא דמיה לי.
לזה כידוע יש זמן יותר מוקדם לכא', עד שתכלה רגל מן השוק.
(רבינו @צפנת פענח, הבנתי שכוונתך למנות מצוות שמקיימים בלילה לאו דוקא בהקשר דכאן, אבל היה לדברים הקשר מסוים...).
למעשה מצוה זו אין לה קץ וקצבה בלילה, אלא כל הלילה עד שתחטפנו שינה, והשאלה א"כ - אם מישהו ישאל גם כאן - היא רק למה לא חייבו להתחיל לספר משהו קודם חצות, שזו כבר סוג תקנה שונה ממה שמצינו בקריאת שמע ובהקטר חלבים ואיברים ואכילת קדשים.
בר מן דין, כיון שהסיפור הוא על (פסח) מצה ומרור מונחים לפניו, וכל אלו נאכלים עד חצות מחמת הפסח שאכן גזרו עליו, א"כ אין הכי נמי.
אין לי כרגע אוצה"ח זמין, אבל כמדומה מתוכן הדברים שהוא מחפש דברים שכשרים גם בלילה או שנעשים גם בלילה, ולא רק בלילה.
לפי מה שידוע לי, קידוש לבנה בעיקרא דינא אי"ז חיוב, אלא
רמב"ם הלכות ברכות פרק י הלכה טז
הרואה לבנה בחדושה מברך ברוך אתה יי' אלהינו מלך העולם אשר במאמרו ברא שחקים וברוח פיו כל צבאם חק וזמן נתן להם שלא ישנו את תפקידם ששים ושמחים לעשות רצון קוניהם פועלי אמת ופעולתם צדק וללבנה אמר שתתחדש עטרה תפארת לעמוסי בטן שהם עתידין להתחדש כמותה ולפאר ליוצרם על כבוד מלכותו ועל כל מה שברא ברוך אתה יי' מחדש החדשים.