נפתולי כתב: ↑22 אוקטובר 2019, 23:18
ברצוני להתייחס ולהעיר במספר נקודות העולות מהמאמר:
1. בקשר לקבר רבי אלעזר בן ערך, הסיפור שהוא מספר לא נכון בעליל (ויתכן שהמספר התבלבל עם קבר אחר הנמצא בחוץ). אני עצמי כבר הייתי בקבר הזה לפני יותר משלושים שנה ושום דבר לא השתנה בחצר הקבר חוץ מהתקרה. כל החידושים שעשו בני המושב ידועים, והם נמצאים אך ורק מחוץ לחצר הקבר. דהיינו, הקבר של רבי אלעזר בן ערך הוא היחידי שהוא כן נכון במתחם הזה. ויש על זה גם הרבה מקורות ועד היום אף אחד לא פקפק על קבר זה.
2. כמי שמכיר היטב את בית הקברות של צפת, וגם המסמכים היחידים ששרדו, זו הפתעה מוחלטת לקרוא על מפה עתיקה מלפני 400 שנה, מפה מסודרת של כל הקברים. הייתי שמח להשקיע מאמצים כדי לראותה. כמו כן הסיפור של הבבא סאלי שנכנס לתוך מערת האריז"ל, לא שמעתי עד היום, וככל הידוע לנו האריז"ל לא נקבר במערה אלא בקבורת שדה רגילה כפי שרואים כיום מלמעלה. אדרבה, אם יש מקור לסיפור הבבא סאלי אשמח לבררו.
3. בנוגע לטבריה, כותב המאמר מפקפק על קבר רבי מאיר בעל הנס וגם על קבר הרמב"ם. יש לציין כי בשער הגלגולים למהרח"ו הוא מאשר את שני הקברים הללו בשם האריז"ל. מצער שהכותב מצטט רק חלקית את לשון האריז"ל לגבי רבי מאיר שהאריז"ל אישר שהוא אכן קבור מעומד, והתעלם מהקטע הקודם בו מאשר האריז"ל את עצם הדבר שהוא קבור בטבריה ליד מרחצאות חמי טבריה.
4. המכתב של בי"ד הרב אתרוג בנוגע למירון, לרוב הדיעות כוונתם לכביש סמוך למקום האידרא על אם הדרך בין צפת למירון, שם אכן נמצאו קברים רבים ואף צויין הדבר על קיר הכביש עד היום. במירון לא היה ידוע שום בית קברות חוץ מבית הקברות הקטן ליד קרית הרשב"י בו קבורים גם הרוגי המפולת של תרע"א. הכביש של אלנבי לא גילח שום בית קברות. אכן מערות קבורה מזמנים קדומים מופיעים בשפע באיזור, אבל לא בית קברות.
5. כמה מגוחך לצטט בסוף המאמר את דברי המהרי"ל דיסקין בחומרת מי שמפקפק על קברי צדיקים המקובלים משנות דור, בעוד לכל אורך הכתבה הוא מפקפק ללא הרף על הרבה קברי צדיקים מקובלים שיש עליהם מקורות נאמנים. כמו קבר רבי אלעזר בן ערך, קברי הסנהדרין, רבי מאיר בעל הנס, הרמב"ם ועוד.
בקשתי תגובתו של הרב דרילמן, ולהלן תשובתו בקיצור.
כשלעצמי לא היה לי עדיין פנאי לבחון את הדברים. ראיתי שהוא מביא מקדמונינו. ויש לדעת שספרו של הרב הרצברג טוב ממנו, ויש מקום לעיין גם שם.
שבוע טוב
בדרך כלל אדם שטוען שהתבלבלתי עם קברים, אני ועוד שלושה אנשים שהיו איתי צילמו ותיעדו הכל, קשה לי לדון בכך.
אבל לכבודך אשיב.
אצרף לך העתק מספר קדמונינו וצורת הקבר של רבי אלעזר בן ערך שהוא במקור לא רחוק משם, אך לאחר השינוי עשו לקבר הבודד שינוי השם ושמו עליו מצבה חדשה בכיתוב רבי אליעזר בן הורקנוס.
ואצרף לך כיתוב מהידברות איך בונים ומחליטים על קברים.
אגב הרה"ג בן ציון מוצפי יוצא במלחמה נגד כל הקברים שאני כתבתי ועל עוד הרבה. לאחרונה קיבלתי דרשות שלו בנושא. אני עוד עדין לעומתו.
מאתר הדברות:
סיפורי צדיקים
בעקבות הקברים האבודים: ראיון עם הרב בצרי
הם מסתובבים ברחבי הארץ, מצוידים במפות, קטעי תפילה וצוות צילום, מסתכנים בכניסה לכפרים ערביים ושטחים דרוזיים, ומוכנים אף להגיע לאתרים נידחים בהם שורצים נחשים ועקרבים. מה הם מחפשים? מסתבר, שכבר למעלה משנה הרב יצחק בצרי וצוות הפקה צמוד מטעם ערוץ הידברות מחפשים - לא פחות ולא יותר – קברי צדיקים שלא נתגלו עד היום. למה הם? מי ביקש מהם? ושאלת השאלות... מה הם מצאו שם?
י"ח חשון התשע"ד | 22.10.13 | 08:57
סיפור בעלמא
ממש לאחרונה צולם פרק מיוחד בקברו של רבי עזריה שבמושב עלמא. כמו שכבר הזכרנו - לכל פרק סיפור מיוחד, אבל לפרק זה סיפור מיוחד במינו. הכל מתחיל ונגמר במסע מעניין של בחור בשם שלמה ארוש. שלמה זה (נקרא לו שלומי), 32, הינו בחור שומר מסורת, קובע עיתים לתורה, ומתגורר בקרית מוצקין. לשלומי תחביב מיוחד ומעניין - ביקור בקברות צדיקים. הוא מסוגל להקיף כמה וכמה קברי אבות ביום אחד.
במהלך אחת הפעמים הגיע לעלמא. היה זה לפני כשנה. הוא התפלל שם מול שישה קברי אבות, ביניהם רבי עזריה ורבי אליעזר בן עזריה. כל ששת התנאים הקבורים במקום הינם תלמידים של רבי יוחנן בן זכאי.
"כשהתפללתי", מתחיל שלומי את סיפורו, "שמתי לב שעל קברו של רבי עזריה אין מצבה. יתרה מזאת, זהו שטח חקלאי ובו פרות וכבשים מסתובבים ומשליכים גלליהם על הציון ממש". שלומי הזדעזע לנוכח המראה המחולל. "לא ידעתי מה לעשות ולמי לפנות", משחזר שלומי את תחילת המסע שהסתיים רק לאחרונה, "אבל החלטתי בליבי שאם ה´ יזכה אותי, אבנה לצדיק מצבה". שלומי, שעבד אז כמנהל לקוחות עסקיים בחברת מירס, צד את אחד מלקוחותיו, קבלן במקצועו, לטובת העניין. הוא התייעץ עם אותו קבלן גדול, והלה הפנה אותו לקבלן נוסף בשם סופר מצפת. האחרון קישר אותו עם רפי ויהוא, צמד רעים שכבר זכו לבנות מצבות נוספות באותו אזור, והללו נעתרו ברצון לסייע בכל דבר ועניין (עד עצם היום הזה).
מקום הקבורה אותר במדויק, במעמד מיוחד שכלל את הרב מרדכי ליכטנשטיין, מהוועד להצלת קדמונים בישראל, והבניה יצאה לדרך.
בחלום אדבר בו
בשבוע שהחלה הבניה, קיבל שלומי מסר מעולם האמת. "בחלום ראיתי את עצמי בתוך חדר", מספר שלומי, "מרים איזשהו כיסוי ורואה שני צדיקים שוכבים על הגב, כמו בשעת קבורה. הם היו יפיפיים, בעלי זקן לבן וארוך. פתאום אחד מהם פקח את עיניו, הסתכל עליי, והתרומם בחצי גופו העליון. לאחר מכן הסתכל על הצדיק השני, כאילו מסמן לו לקום גם כן, וגם הצדיק השני פקח את עיניו והתרומם. לפתע, הופיע אבי בחלום, ואחד הצדיקים ניגש לחבקו. לאחר מכן ניגש אלי ללחוץ את ידי. ´מי אתה?´, שאלתי. ´רבי עזריה´, ענה בפשטות... השני לא אמר את שמו, אך אני יודע שהיה זה בנו, רבי אליעזר, שקבור סמוך אליו (במרחק ארבעה מטרים)".
כמובן, שבעקבות החלום, שלומי קיבל יתר בטחון ומרץ להמשיך לבנות, אך ה´ רצה והתהליך קיבל תפנית מיוחדת. "לא עברו שבועיים", ממשיך שלומי בדרמתיות, "ופקח רשות הטבע והגנים הורה לנו שאסור לבנות כי זהו שטח מדינה. הפסקנו. תוך שבוע נוסף, הביאו לשם טרקטור והרסו את כל המבנה".
שלומי, שמתגורר בקרית מוצקין, כשעה וחצי נסיעה מעלמא, נאלץ להגיע למקום לא מעט פעמים בעקבות התקרית. הוא צלצל למנהל המקרקעין, אך לשווא. כל ניסיונותיו להסביר את עצמו ולנסות להשיג אישור עלו בתוהו. "בכיתי כל כך... לא ידעתי מה לעשות".
לאחר שהתאושש מהעניין, החליט לא לוותר בשום אופן. כך, הגיע שלומי פעם נוספת לעלמא, צילם את ההריסות במקום, ונסע לכל מי שרק חשב שיכול לעזור. בין היתר, הגיע להידברות, בכוונה לפרוס את סיפורו בפני הרב זמיר כהן. הרב, ששהה אז בחו"ל במסע הרצאות, התעדכן בסיפור מיד, ושלומי קושר מיידית עם הרב יצחק בצרי, שאמון על כל נושא קברות הצדיקים בהידברות. לאחר מכן הגיע שלומי גם לחברי הכנסת אלי ישי, יצחק ועקנין וישי לוי מש"ס. הוא לא הסתפק בכך ובנוסף כתב מכתבים לרבנות הראשית, לרב שלמה עמאר ולרב יונה מצגר. כמו כן, הפעיל את כוחותיו על מנהל המקומות הקדושים. כל השתדלות שיכלה להיעשות, נעשתה.
לאחר כשבועיים הגיעה התשובה המיוחלת. היה זה הרב שלמה עמאר בכבודו ובעצמו, אשר כתב מכתב וביקש באופן אישי מהרב ישראל דרעי, רב מנהל המקומות הקדושים, לטפל בנושא. "הרב דרעי, שאיתו אני בקשר עד היום כבר חצי שנה, הלך למנהל המקרקעין ונזף בהם - איך העיזו לגעת בקבר של צדיק?".
אישורים הוגשו, הדברים אושרו (שבוע לפני הילולת רבי שמעון בר יוחאי), והבניה, לא להאמין, יצאה שוב לדרך יום אחד לפני הילולת אליעזר בן ערך.
"לפני שבוע, ביום רביעי, עשינו סיום מצבה", מסכם שלומי בהתרגשות את הסיפור. "עשינו הקפות, אבא שלי אמר קדיש ורקדנו. עשיתי באמת מצבה מפוארת, אבנים ירושלמיות, אריחים וכיפה".
המשימה, שנמשכה כשנה, הוכתרה בהצלחה. כל ההוצאות היו על צווארו של שלומי, והוא נתן את כל הסכומים הדרושים בלב שלם ובשמחה. "עשיתי את זה באמת לשם שמיים, שהמצבה של הצדיק לא תחולל.
יום לאחר סיום המצבה, קיבלתי טלפון פתאומי מערוץ הידברות, שהודיע לי על כך שהרב בצרי בדרך אלי, לצלם מחר פרק לסדרה ´בעקבות צדיקים´...".
במבט לאחור, שלומי מספק לנו תובנה מעניינת: "ברגע שהתחלתי להתעסק עם הבניה החלו ליפול עלי המון צרות: הבניה הופסקה, סבתא שלי נפטרה, התחלתי לסבול מכאבי שיניים חזקים, פוטרתי מהעבודה, ואפילו דרסתי חתול שחור בדרכי לשיעור תורה. הרגשתי שמנסים אותי מלמעלה. הבנתי זאת, ולכן בכוונה לא חיפשתי עבודה חדשה, על מנת שאוכל להתמסר לבניה. הייתה זו שנה קשה, אבל ככה זה כשאתה קופץ על מצווה. רק אחרי שמסיימים אותה הכל נפתח".
אכן, השעה שיחקה לשלומי, ובשמיים לא שקטו על המעשה הנפלא שעשה. ממש כפי שבנה בית לצדיק שינוח על משכבו בשלום, כך, מידה כנגד מידה, זיכו אותו לבנות את ביתו שלו. כיום, ברוך ה´ שלומי מאורס, ובעוד כחצי שנה יכנס לברית נישואין עם כלתו לעתיד. יהי רצון שיהיה ביתם בית ועד לחכמים.
הרב בצרי, מה המעלה של תפילה בקברי אבות?
"בפרשה שקראנו לאחרונה כתוב על כלב בן יפונה "ויבוא על חברון". מסופר שהלך להתפלל על קברי האבות כדי שהקב"ה יצילו מעצת המרגלים. לומדים מכך את חשיבות התפילה במקומות שצדיקים קבורים בהם.
בנוסף, הגמרא במסכת בבא בתרא אומרת, "לולא תפילת המתים על החיים, החיים לא יכולים להתקיים".
תמונות ששלח הרב דרילמן:
IMG_8328.JPG
אין לך את ההרשאות המתאימות על מנת לצפות בקבצים המצורפים להודעה זאת.