מרגש, מחזק,
אך בעיקר קצת מבלבל
בחו"ל כמעט בכל מדינות שותים קולה של חברת קוקה קולה
וטוענים שאין בעי'
אלא א"כ נאמר שרשות הפלסטינית זה שונה לרעה,
אך הוא מביא גם במכתבו את אירופה , ועל זה אתמהה
יש מאות רבות של יהודים ששותים, ועל מה יסמכו אחרי כזה מכתב?
זאת בעיה ישנה, יש כאן ויכוח מציאותי כבר שנים האם הגליצרין שבקולה שבחו"ל עדיין מיוצר מהחי כפי שהיה בעבר, [לזכרוני יש גם טוענים שעובר עיבוד או משהו כזה ולא ברור שאסור, אך לכה"פ יהיה תלוי במח' ברמ"א בסי' פז לגבי בשר שכבר לא ראוי ושוב נהיה ראוי].
באומן למשל הרב המקומי טען שהקולה שם כשרה, והרב לנדא טוען בתוקף שאסור לשתותה מדינא.
רבותי שימו לב שהוא לא אומר שהמשקה אסור, אלא ש'צריך השגחה והכשר', הוי אומר שמניסיונו בתחום (וניסיון יש לו) ללא הכשר עלולים להיות מכשולות. האם יש מישהו שיכול להתווכח עם זה? מישהו יכול להעיד שאין שום חשש מכשול?
מי שרוצה לקחת את הסיכון ולשתות משקה שנבדק באופן חד פעמי ללא השגחה צמודה- יתכן שהדבר מותר לפי הדין, אך מידי חשש מכשול לא יצאנו.
נתפרסם באתר JDN בזה הלשון: רבה של בני ברק, הגה"ח רבי משה יהודה לייב לנדא מזהיר מפני בקבוקי קוקה קולה הנמכרים בארץ ללא חותמת כשרות. בניגוד לטעות רבים, מבהיר הרב לנדא כי המוצר צריך השגחה והכשר. יצוין כי דבר הייבוא המקביל של קוקה קולה לישראל נחשף בחודש כסליו האחרון כאן באתר
תחת הכותרת "להסיר מכשול" כותב הרב לנדא: "מצער מאוד לראות, אשר מביאים לארץ משקה "קוקה קולה" בפחיות ובבקבוקים מתוצרת הרשות הפלסטינית ומאירופה ומכשילים את הציבור". הרב לנדא מבהיר כי "המשקה צריך השגחה והכשר!". לדברי נותן הכשרות למשקה הפופולרי, "מי שאינו בסוד הייצור, יכול לומר השערות וסברות".
הגרמי"ל לנדא מוסיף כי "אלו שיש עליהם חותמת שלי, מיוצרים במחלקה מיוחדת, בנוכחות משגיחים שלי 24 שעות, וממולאים בהשגחה כאן בעירנו בני ברק, ע"י החברה המרכזית למשקאות קלים בע"מ. הרב מסיים את מכתבו בברכה: "והשי"ת יצילנו ממכשול ויחדש עלינו שנה טובה ומתוקה".
בזמנו, נמסר לנו על ידי בכיר במערכת הכשרות של הרב לנדא, "ייאמר ברורות: בקוקה קולה ללא כשרות, יש רכיבים שאסור להכניסם לפה", הם מתריעים. הם הסבירו את מקור הטעות הנפוצה: "משקה ספרייט לעומת זאת, מותר לשתות גם כאשר אין חותמת כשרות, אך הקולה – חייבת בכשרות ובפיקוח הדוק".
נ.ב אם עסקינן באזהרה על עניני כשרות המאכלים, נתפרסם השבוע, שיש פעמים ששוקלד מריר מכיל "חלב" גם בכשרויות מהדרין" (כמובן רשום שהוא חלבי) ואנשים לא שמים לב לזה, שוקלד מריר הוא לא ערובה שאין בו חלב, צריך לבדוק היטב מה רשום על האריזה.
נ.ב אם עסקינן באזהרה על עניני כשרות המאכלים, נתפרסם השבוע, שיש פעמים ששוקלד מריר מכיל "חלב" גם בכשרויות מהדרין" (כמובן רשום שהוא חלבי) ואנשים לא שמים לב לזה, שוקלד מריר הוא לא ערובה שאין בו חלב, צריך לבדוק היטב מה רשום על האריזה.
אאל''ט מדובר בשוקולד המיוצר על פס יצור חלבי ללא רכיבי חלב בשוקולד עצמו ע''מ להכשיר את הקו לפרוה, וזה יוצא להם יותר זול מניקוי בקיטור וכו'. אם זה נכון אזי אין השוקולד חלבי ממש ואין צריך להמתין אחריו ו' שעות כדאיתא בשו''ע יו''ד סימן פ''ט, וכמו''כ מותר לאכלו לאחר אכילת בשר, ורק לאכלו עם בשר ממש אסור, בגלל רכיבי החלב (לא הבליעות) שנכנסים לשוקולד.
לא יודע איך זה היום בעבר אמר לי אדם שמתעסק רבות בתחום הכשרות והוא טען שיש כאן שתי בעיות א. עצם ההרגל לצרוך דברים שאין עליהם חותמת כשרות (דבר שמאוד נפוץ בחול שקונים על פי רשימות מסויימות ואין בהכרח חותמת על כל מוצר ומוצר) ועל ידי זה רבים יכולים להיכשל ועל כן צריך לצאת נגד צריכת המשקאות האלו. ב. בהחלט יתכן שכאשר חברות המשקאות יראו שכביכול אין צורך לציבור במשקאות בעלי הכשר יפסיקו את הכשרות ובהחלט יתכן שינוי ברכיבים
יש אשכול בפורום שהתיחסו לזה בפרוטרוט כדאי לראות.כאן
פעלעד אמר:
הרב הנ"ל, ר' יהושע כץ גם התייחס לקוקה קולה בשיעורו האחרון (הוא מוסר כל שנה בחוהמ"פ דרשה שו"ת של מספר שעות וכל הציבור החסידי בארה"ב עוקב אחרי זה).
הוא אומר שבכל רחבי ארה"ב מלבד מקסיקו, הקוקה קולה מגיע ממקור אחד ויש לו כשרות OU, ולקוקה קולה זה בהחלט מספיק.
גם בערים בארה"ב שאין סימון של OU על הבקבוק זה עדיין כשר עם ההשגחה, פשוט לא בכל המקומות הם מוסיפים תשלום עבור החותמת, אבל למעשה כולם ממקור אחד יהלכון.
באירופה ובמדינות נוספות א"א לשתות סתם, יש מקומות שידוע בבירור שמוסיפים לזה חומרים אסורים, כמדומני שהוא דיבר על סוכר עשוי מענבים, דהיינו איסור יין נסך.
כמדומני שגם הגרמי"ל לנדא אומר בפירוש שקוקה קולה א"א לשתות סתם כך בכל העולם.
לעומת זאת ספרייט, הגרמי"ל לנדא מתיר באירופה בכל מקום.
נ.ב מה שהעיר ר' @דרומאי לגבי שוקלד מריר, לגבי פס יצור, אכן יש גם מקרים כאלה כפי שראיינו שם את אחד ממומחי הכשרות שעל העדה"ח, אבל יש מקרים שמכניסים אבקת חלב ממש. ב"ה בהמשך השתדל לעלות את הכתבה.
אני זוכר שראיתי פעם על שוקולד של חברת עילית בהכשר הבד"ץ הע"ח 'כשר לפסח'
היה כתוב מאחורה 'מוצר זה עשוי להכיל עקבות גלוטן'
חה... חה...
כשר לפסח ועשוי להכיל גלוטן, אתמההה???
לאחר בירור קצר אמרו לי מההכשר שם כי בוודאי שבמוצר אין שום חשש לתערובת הכי קטנה של גלוטן
אך כיון שבמפעל מייצרים באותה העת דברים עם גלוטן או שיש פסי יצור שלא נוקו מגלוטן עפ"י החוק הם מחוייבים לרשום שזה עשוי להכיל עקבות גלוטן
כל הנ"ל נכתב בהקשר לשוקולד מריר, לפעמים יש דברים שרשומים על אף שהם לא ממש במוצר עצמו
יפה. רק ראוי להעיר שכאן בשונה מהבהרות שנועדו בשביל האלרגניים (כמו שראיתי על חבילת בוטנים זהירות מכיל בוטנים..) המוצר מכיל חלב ולכן רשום עליו חלבי. אנשים שפנו להשגחות (שזה מכשיל וכו') קבלו תשובה שברוב העולם ידוע ששוקלד מריר מכיל גם מוצרי חלב ממש, ועל כן הם נוהגים להוסיף "שוקלד מריר חלבי" אלא שהציבור לא שם לב. וכדאי להיזהר, בפרט בימים הללו.
נ.ב מה שהעיר ר' @דרומאי לגבי שוקלד מריר, לגבי פס יצור, אכן יש גם מקרים כאלה כפי שראיינו שם את אחד ממומחי הכשרות שעל העדה"ח, אבל יש מקרים שמכניסים אבקת חלב ממש. ב"ה בהמשך השתדל לעלות את הכתבה.
נ.ב מה שהעיר קודמי ר' יוסף ת"מ, על "בפרט בימים הללו". התשובה כנראה פשוטה למי שקרא בדברות קדשו של מרנא האור ישראל ושאר רבותינו, במחשבה שניה גם לזה שקרא את דברי הר"ן בשם המדרש והחיי אדם והמ"ב, מה התרחש בימים הללו ואכמכ"ל.
לבקשתך, אצרף כאן מקורות מוסמכים.
אני שמעתי כמה וכמה פעמים מפי הרב יהושע כץ אב"ד מאגרוב ומומחה כשרות ידוע בארה"ב, ששמע מהOU ומעוד מומחי כשרות, שישנם מקומות בעולם שהקוקה קולה בעייתית מבחינת כשרות, הוא ציין את מקסיקו כדוגמא ודיבר גם על מקומות באירופא.
מה שאתה אומר שכל מי שמסתובב בארצות הנכר מקל בקוקה קולה זה לא נכון, אני אישית מסתובב הרבה, וגם מכיר רבים אחרים שיודעים שקוקה קולה בעייתי בהרבה מקומות, ודוקא בכל נסיעותיי לליזענסק ומעזבוז לא זכור לי שהגישו קוקה קולה, רק פפסי וספרייט, כאשר על הפפסי יש עוררין כשהוא עם סוכר, והספרייט מותר לדעת הרב לנדא.
כעת הגיע לידי מייל שכתב אברך לOU, בו הם משיבים לו באנגלית שאין להם שום מידע לגבי קולה שמיוצר בארץ אחרת מלבד ארה"ב וקנדה שם הם נותנים הכשר.
כך שכל התולים את ההיתר כאילו בOU בטעות יסודם.
בנוסף, כתב לי אחד שכדתיא מתירים קוקה קולה באוקראינה, הוא אומר שלאחרונה מגישים את זה במעזבוז, וכשביררו אצל מערכת 'כדתיא' על סמך מה הם מתירים את הקולה במזיבוז, היתה תשובתם שהם מסתמכים על הצהרת קוקה קולה שהגליצרין מופק מן הצומח ולא מן החי!
והמומחה שלהם לחומרים כאלה [אברהם מייער ממנשסתר] טוען שאין דבר כזה כיום שישתמשו בגליצרין מן החי שהוא הרבה יותר יקר ולא משתלם ועוד זאת שאינו כ"כ טעים
משא"כ בעבר לא הצליחו להפיק מהצומח כ"כ טוב או משהו כזה.
מאידך, הם מניחים שהבעיה היחידה זה הגליצרין וסומכים על חזקה שהוא מופק מן החי בלי לדעת מה עוד קורה ומה קורה שם במדויק, כאשר הרב לנדא טוען אחרת.
כך אמר לי אחד שדיבר ארוכות עם הרב לנדא ועם איש הכשרות הרב מוטי הסופר, והם אומרים בפירוש שהם מעולם לא דברו על גליצרין או על יין נסך או כל דבר אחר, הם מתריעים בידיעה! שיש שם חומרים בעייתים, והקולה שהם עצמם מייצרים תחת השגחתם, הם מייצרים במתקן נפרד ובהשגחה מלאה!
יש את הכשר כדתיא בלונדון, שנותן כשרות למקומות מסויימים באוקראינה כמו במעזבוז.
יש עוד רב שמצטטים בשמו להקל על הרבה דברים בלי הכשר באוקראינה, כמדומני שמו הרב שווארץ מחב"ד.
ויש עוד רבנים של כל מקום, כל אחד בירר משהו אחר וכדו'.
אם מדברים בנושא הכשרות של הקולה
המוצר הצמוד לזה שגם כולם אומרים שלא צריך הכשר הוא הקפה
ומענין שעל זה לא מזהירים שיכול להיות מכשולות?? אתמהה
אבל ודאי שיש צדק באזהרה על הקולה לשתות עם הכשר
אגב מענין לענין באותו ענין של הקוקה קולה שכידוע עוזר הרבה לכאבי בטן וכיוצ"ב
ויש לדון באחד שלא נהנה גם מהמתיקות של זה ועושה בזה נטו לרפואה אם מברך שהכל או שיש מקום לספק
אם מדברים בנושא הכשרות של הקולה
המוצר הצמוד לזה שגם כולם אומרים שלא צריך הכשר הוא הקפה
ומענין שעל זה לא מזהירים שיכול להיות מכשולות?? אתמהה
אבל ודאי שיש צדק באזהרה על הקולה לשתות עם הכשר
אגב מענין לענין באותו ענין של הקוקה קולה שכידוע עוזר הרבה לכאבי בטן וכיוצ"ב
ויש לדון באחד שלא נהנה גם מהמתיקות של זה ועושה בזה נטו לרפואה אם מברך שהכל או שיש מקום לספק