שאלות הלכתיות בחישובי מים וחשמל בדירות מחולקות

סענדער

משתמש ותיק
הכנתי כלי מיוחד עבור אלו שמתגוררים בדירות מחולקות (מצורף), על מנת להקל עליהם את חישוב התשלומים לזה ששוכר את הדירה הקטנה המקבלת את התשתיות מהדירה הגדולה.
בתוכנה זו נקבעו כמה דברים אשר למעשה יש לשאול האם מבחינה הלכתית זה נכון.
כדלהלן:
א. חברת החשמל דורשת תשלום קבוע על החלוקה והאספקה. קבעתי כברירת מחדל שהשוכר נושא את חלקו בתשלום זה שווה בשווה. השאלה היא האם אכן כך הדין. או שמא עליו לשלם פחות מ50%, ואולי שמא פטור הוא לגמרי מתשלום זה.
ב. כידוע, ישנם שתי תעריפים במים, על מנת לעודד את החסכון בהם. תעריף נמוך אשר נקבע לפי מספר הנפשות בבית, כאשר לכל נפש ניתנת 7 מ"ק, ותעריף גבוה שמחייבים על כל חריגה מהצריכה הנ"ל.
השאלה היא במקרה והדירה חולקה לשתים, ובדר"כ לא מעדכנים בחברת המים את מספר הנפשות האמיתי הנמצאים בבית. ועל כן נותר מספר מצומצם של מ"ק לפי התעריף הנמוך. וכאן מתעוררת השאלה מי זכאי בכמות המים המחויבת לפי המספר הנמוך, האם הכל למשכיר, או שמא עליו לתת חלק לשוכר. ואם נניח שגם השוכר זכאי בחלק מכמות זו, יש לשאול כיצד נקבע הדבר.
אני נוהג לחלק את הכמות לפי מספר הנפשות בכל בית. כאשר אני מחלק את הכמות למספר הנפשות שיש בשני הבתים יחד. לפי שיטת חלוקה זו אם בבית אחד ישנם 4 נפשות, ובבית השני ישנם 2 נפשות. אז הראשון מקבל 66.6% מהכמות. והשני מקבל 33.3%.
האם אני נוהג נכון. או שמא הייתי צריך לחלק את הכמות לשנים בלי להתחשב במספר הנפשות שיש בכל בית.
תודה רבה
 

קבצים מצורפים

  • חשבונות גמ''ח (גז מים חשמל) לדירות מחולקות.xlsx
    19.5 KB · צפיות: 12

איש בנימין

משתמש ותיק
לגבי נושא ב': אם מדובר כשיש מונה נפרד לדירה הקטנה, דהיינו שאנו יודעים בכמה קוב השתמשה כל דירה. הרי שצריך לקחת את כמות הקובים שהשתמשו בהם כל הדירות בסה"כ, לקחת את סכום החיוב בסה"כ, ולראות כמה שקלים לקוב יצא בסה"כ. (אין זה התעריף האמיתי לקוב, אלא ממוצע שיוצא מסך כל הצריכה, ולדוגמא, אם אדם בנה 5 או 6 יח"ד כנהוג במקומותינו, וכולן רשומות על שם חשבון המים של דירת שלושת החדרים שלו, ורשום ע"ש 4 נפשות בסה"כ. יוצא שרוב רובה של הצריכה היא בתעריף 2 והממוצע לכל קוב בסה"כ הוא כמעט כמו תעריף 2.) והסברא בזה היא שהנכנס ליחידה כזו יודע שאין לה רישום חוקי בנפרד, וע"ד כן הוא נכנס, וכל הדירים יחד הלא הם שגורמים יחד לזה שיהיה תעריף 2, שהרי כל משפחה בנפרד אם היתה רשומה בנפרד לא היתה עוברת את התעריף הנמוך, ובגלל שנצטרפו כולם, הם גרמו שיהיה כאן תעריף 2, ממילא כולם נושאים בתוצאות, שחשבון המים גבוה בהרבה ממה שהיה ראוי להיות. וכל אחד משלם יותר על מה שהשתמש. כביכול יש כאן תעריף ביניים שאינו לא תעריף 1 ולא תעריף 2, אלא תעריף משותף של כמה אנשים שבגללם כולם משלמים יותר על המים. וכך הורה לי דיין אחד, כשהיה נוגע לי למעשה.
 

י.א.ל

משתמש ותיק
אפשר בקלות לעדכן מספר הנפשות . ועוד להתקין מונה מים על אחד הדירות כך אנחנו נהגנו
 

סענדער

משתמש ותיק
פותח הנושא
@איש בנימין הרעיון הזה יפה מאוד מבחינה הלכתית.
אלא שמבחינה טכנית הדבר קשה לביצוע. כי כמות הצריכה נמדדת תמיד בין שני קריאות. ותאריכי הקריאות במונה המרכזי שונים מתאריכי הקריאות במונה הפרטי של היח"ד, שכן את זה האחרון קוראים רק אחרי שהתפנינו לסדר את התשלומים, שזה במקרה הטוב ביום האחרון לתשלום. ואילו המונה המרכזי נקרא חודש לפני כן בערך. ולכן קשה מאוד לקבוע כמה היתה הצריכה של כולם בין שני התאריכים שהמונה הפרטי נקרא.
מקווה שהבנת את דברי.
 
חלק עליון תַחתִית