ברכות נו ע"ב: הרואה גמל - גם ה'... מה הקשר?
כללי הפורום
פותח נושא חדש? שים לב! למען שמירת הסדר הטוב, יש לציין בכותרת הנושא את שם המסכת והדף המדויק עליו נסוב הדיון
פותח נושא חדש? שים לב! למען שמירת הסדר הטוב, יש לציין בכותרת הנושא את שם המסכת והדף המדויק עליו נסוב הדיון
-
פותח הנושא - הודעות: 389
- נתן תודה: 172 פעמים
- קיבל תודה: 101 פעמים
- יצירת קשר:
- סטטוס: לא מחובר
ברכות נו ע"ב: הרואה גמל - גם ה'... מה הקשר?
"הרואה גמל בחלום מיתה נקנסה לו מן השמים והצילוהו ממנה... רב נחמן בר יצחק אמר מהכא - גם ה' העביר חטאתך לא תמות" ע"כ.
לכאו' מה הקשר בין הגמל לפסוק?
ונלע"ד לומר, שהגמל נקרא על שם האות 'גאם' ביונית שהיא כצורת משולש, כיון שגבו נשתנה מכל החיות בצורת ה'גאם' שלו. ולכן מה שנכתב 'גם' ה' וכו' אתי שפיר.
ולאחמ"כ ראיתי שכן נראה מפירוש המהרש"א שכתב וז"ל:
הרואה גמל כו'. כאן יש לפרש כפירש"י קרוב לנוטריקון של גמל עכ"ל דהיינו שהעי"ן שלה נבלעת בקריאה אחר המ"ם כמו שדקדקו בק"ש באל"ף שאחר המ"ם והעי"ן והאל"ף קרובי' מוצאם וה"ל כאלו אותיות גמ"ל כתובים רצופים. אבל מ"ש מהכא גם ה' העביר חטאתך וגו' קשה העיון שיהי' מלת גם בלא למ"ד נוטריקון של גמל ויש לומר ע"פ מ"ש בכמה מקומות בתלמוד כמין גם שהוא גימל יונית והוי גם כמו גמל ודוק:
ונלע"ד לומר, שהגמל נקרא על שם האות 'גאם' ביונית שהיא כצורת משולש, כיון שגבו נשתנה מכל החיות בצורת ה'גאם' שלו. ולכן מה שנכתב 'גם' ה' וכו' אתי שפיר.
ולאחמ"כ ראיתי שכן נראה מפירוש המהרש"א שכתב וז"ל:
הרואה גמל כו'. כאן יש לפרש כפירש"י קרוב לנוטריקון של גמל עכ"ל דהיינו שהעי"ן שלה נבלעת בקריאה אחר המ"ם כמו שדקדקו בק"ש באל"ף שאחר המ"ם והעי"ן והאל"ף קרובי' מוצאם וה"ל כאלו אותיות גמ"ל כתובים רצופים. אבל מ"ש מהכא גם ה' העביר חטאתך וגו' קשה העיון שיהי' מלת גם בלא למ"ד נוטריקון של גמל ויש לומר ע"פ מ"ש בכמה מקומות בתלמוד כמין גם שהוא גימל יונית והוי גם כמו גמל ודוק:
-
- נתן תודה: 105 פעמים
- קיבל תודה: 381 פעמים
- יצירת קשר:
- סטטוס: מחובר
Re: ברכות נו ע"ב: הרואה גמל - גם ה'... מה הקשר?
מכון קול יוסף כתב: ↑01 מרץ 2020, 01:31מהרש"א כתב וז"ל: יש לומר ע"פ מ"ש בכמה מקומות בתלמוד 'כמין גם' שהוא גימל יונית והוי 'גם' כמו 'גמל' ודוק:
ועל דרך זה יש לפרש באופן נוסף:
'גם' הוא שם נרדף ל'גימל' ('שֶׁלֹּא יִכְתֹּב בֵּיתִין כָּפִין, כָּפִין בֵּיתִין; גַּמִּין צָדִין, צָדִין גַּמִּין').
שם האות 'גימל' נגזר משם 'גמל' (לאות גימל בכתב העברי צורת צואר הגמל).
והרי לך קשר הדוק בין 'גמל' ובין 'גם'.-
- נתן תודה: 261 פעמים
- קיבל תודה: 414 פעמים
- יצירת קשר:
-
- נתן תודה: 261 פעמים
- קיבל תודה: 414 פעמים
- יצירת קשר:
אני הבנתי בפשטות גם ה' העביר חטאתך לא תמות"מכון קול יוסף כתב: ↑01 מרץ 2020, 01:31"הרואה גמל בחלום מיתה נקנסה לו מן השמים והצילוהו ממנה... רב נחמן בר יצחק אמר מהכא - גם ה' העביר חטאתך לא תמות" ע"כ.
-
- יצירת קשר:
זה מניין? בתקופתם קראו לזה גמל ולפיכך גם בתורה נקרא גמל, כמו דברים רבים בתקופתם שנאמרו במקרא בלשון הכנענים ואנשי האזור (כמו פרעה, לטטפות, וכדו'.)
-
- נתן תודה: 584 פעמים
- קיבל תודה: 503 פעמים
- יצירת קשר:
מכון קול יוסף כתב: ↑01 מרץ 2020, 19:28זה מניין? בתקופתם קראו לזה גמל ולפיכך גם בתורה נקרא גמל, כמו דברים רבים בתקופתם שנאמרו במקרא בלשון הכנענים ואנשי האזור (כמו פרעה, לטטפות, וכדו'.)
פרעה הוא כינוי של דמות אמיתית - מלך מצרים. וכי בלשון הקודש דולנד טראמפ נקרא אחרת? ואף שתענה לי שאין זה שמו הפרטי אלא כינויו של מלך מצרים, עדיין - אין זה נקרא שימוש במילה אלא בשם תואר.
טטפת - היא מילה בלה''ק. הראיה מאפריקי היא ששם עדיין משתמשים במילה המקורית שנשארה להם מלה''ק.
ומהיכי תיתי לומר ששמות החיות שהביאה התורה הם לא לה''ק? מה היא א''כ לה''ק אם על כל דבר נאמר שאלו מילים/מושגים/מונחים שהיו נפוצים בלשון האכדית/השומרית/וכו'?
אגב, בשם ר' משה שפירא שמעתי שנקרא הגמל כך ע''ש שהוא גמול מהקרקע. הגמל כידוע הוא הבע''ח שרוכבו הוא כמעט הגבוה ביותר מכל הבע''ח
-
- יצירת קשר:
מקובל.פיילוט 0.4 כתב: ↑01 מרץ 2020, 21:35פרעה הוא כינוי של דמות אמיתית - מלך מצרים. וכי בלשון הקודש דולנד טראמפ נקרא אחרת? ואף שתענה לי שאין זה שמו הפרטי אלא כינויו של מלך מצרים, עדיין - אין זה נקרא שימוש במילה אלא בשם תואר.
לא מסתבר. הפשטות היא שזו באמת מילה בלע"ז.פיילוט 0.4 כתב: ↑01 מרץ 2020, 21:35טטפת - היא מילה בלה''ק. הראיה מאפריקי היא ששם עדיין משתמשים במילה המקורית שנשארה להם מלה''ק.
לא על כל דבר נאמר, אבל על דברים שיש סבירות לומר כך, וכמו שכתב המהרש"א, וודאי שאפשר לומר כן.פיילוט 0.4 כתב: ↑01 מרץ 2020, 21:35ומהיכי תיתי לומר ששמות החיות שהביאה התורה הם לא לה''ק? מה היא א''כ לה''ק אם על כל דבר נאמר שאלו מילים/מושגים/מונחים שהיו נפוצים בלשון האכדית/השומרית/וכו'?
-
- נתן תודה: 584 פעמים
- קיבל תודה: 503 פעמים
- יצירת קשר:
מכון קול יוסף כתב: ↑02 מרץ 2020, 03:25מקובל.פיילוט 0.4 כתב: ↑01 מרץ 2020, 21:35פרעה הוא כינוי של דמות אמיתית - מלך מצרים. וכי בלשון הקודש דולנד טראמפ נקרא אחרת? ואף שתענה לי שאין זה שמו הפרטי אלא כינויו של מלך מצרים, עדיין - אין זה נקרא שימוש במילה אלא בשם תואר.
לא מסתבר. הפשטות היא שזו באמת מילה בלע"ז.פיילוט 0.4 כתב: ↑01 מרץ 2020, 21:35טטפת - היא מילה בלה''ק. הראיה מאפריקי היא ששם עדיין משתמשים במילה המקורית שנשארה להם מלה''ק.
לא על כל דבר נאמר, אבל על דברים שיש סבירות לומר כך, וכמו שכתב המהרש"א, וודאי שאפשר לומר כן.פיילוט 0.4 כתב: ↑01 מרץ 2020, 21:35ומהיכי תיתי לומר ששמות החיות שהביאה התורה הם לא לה''ק? מה היא א''כ לה''ק אם על כל דבר נאמר שאלו מילים/מושגים/מונחים שהיו נפוצים בלשון האכדית/השומרית/וכו'?
א. תודה.
ב. למה לדעתך תבחר התורה לקרוא לתפילין בשם אפריקאי? לא נראה לי שדברי מחודשים.
ג. ממה שאני הבנתי - המהרש''א לא אמר שגמל נקרא כן בהשראת אות יוונית.
ממה שאני הבנתי המהרש''א בא לומר שכיון שהמילה ''גם'' היא גם שמה של האות גימל היוונית, די בכך בשביל ליצור הקשר בין הפסוק שפותח בגם לבין הגמל שבחלום.
-
- יצירת קשר:
מבין את הצד שלך, אני בכל אופן חושב שאפשר לפרש כך (אם כי אינו מוכרח כמובן).פיילוט 0.4 כתב: ↑02 מרץ 2020, 23:51ג. ממה שאני הבנתי - המהרש''א לא אמר שגמל נקרא כן בהשראת אות יוונית.
ממה שאני הבנתי המהרש''א בא לומר שכיון שהמילה ''גם'' היא גם שמה של האות גימל היוונית, די בכך בשביל ליצור הקשר בין הפסוק שפותח בגם לבין הגמל שבחלום.
-
- נושאים דומים
- תגובות
- צפיות
- הודעה אחרונה
-
- 3 תגובות
- 71 צפיות
-
הודעה אחרונה על ידי דרומאי
17 ינואר 2021, 13:24
-
-
ביאור הכוונה הרואה עכבר בחלום - פנים חדשות
על ידי אריק » 18 ינואר 2021, 19:23 » ב ביאורי מילים ולשונות בשפת הקודש - 2 תגובות
- 44 צפיות
-
הודעה אחרונה על ידי HaimL
18 ינואר 2021, 20:13
-
-
- 7 תגובות
- 272 צפיות
-
הודעה אחרונה על ידי דודי ברמץ
08 יולי 2020, 13:05
-