באיזה דברים צריך לחשוש לחמץ גמור (שלא מוכרים לגוי)


פותח הנושא
יצחק
הודעות: 1403
הצטרף: 07 דצמבר 2017, 23:49
נתן תודה: 473 פעמים
קיבל תודה: 439 פעמים
יצירת קשר:
סטטוס: לא מחובר

באיזה דברים צריך לחשוש לחמץ גמור (שלא מוכרים לגוי)

שליחה על ידי יצחק » 06 אפריל 2020, 10:12

יש לי גריסי פנינה, חיטה, בורגול, קוסקוס (מהסוג שרק שופכים מים רותחים וזה מוכן תוך כמה דקות)
האם יש בזה חשש חמץ גמור שאין מוכרים לגוי?


צבי500
הודעות: 216
הצטרף: 26 דצמבר 2017, 11:22
נתן תודה: 3 פעמים
קיבל תודה: 90 פעמים
יצירת קשר:
סטטוס: לא מחובר

Re: באיזה דברים צריך לחשוש לחמץ גמור (שלא מוכרים לגוי)

שליחה על ידי צבי500 » 06 אפריל 2020, 10:30

זה חמץ ממש. מותר למכור גם חמץ גמור. במעשה רב מופיע החומרא לא למכור חמץ גמור.
ככל שאין בזה הפסד מרובה. תזרוק או תאכל לפני


פותח הנושא
יצחק
הודעות: 1403
הצטרף: 07 דצמבר 2017, 23:49
נתן תודה: 473 פעמים
קיבל תודה: 439 פעמים
יצירת קשר:
סטטוס: לא מחובר

Re: באיזה דברים צריך לחשוש לחמץ גמור (שלא מוכרים לגוי)

שליחה על ידי יצחק » 06 אפריל 2020, 11:01

צבי500 כתב:
06 אפריל 2020, 10:30
זה חמץ ממש. מותר למכור גם חמץ גמור. במעשה רב מופיע החומרא לא למכור חמץ גמור.
ככל שאין בזה הפסד מרובה. תזרוק או תאכל לפני
הכל? גם חיטה וגריסים?
 


עמנואל
הודעות: 664
הצטרף: 11 אפריל 2019, 21:55
נתן תודה: 317 פעמים
קיבל תודה: 157 פעמים
יצירת קשר:
סטטוס: לא מחובר

Re: באיזה דברים צריך לחשוש לחמץ גמור (שלא מוכרים לגוי)

שליחה על ידי עמנואל » 06 אפריל 2020, 11:10

יצחק כתב:
06 אפריל 2020, 11:01
צבי500 כתב:
06 אפריל 2020, 10:30
זה חמץ ממש. מותר למכור גם חמץ גמור. במעשה רב מופיע החומרא לא למכור חמץ גמור.
ככל שאין בזה הפסד מרובה. תזרוק או תאכל לפני
הכל? גם חיטה וגריסים?
 

ממש לא.


פותח הנושא
יצחק
הודעות: 1403
הצטרף: 07 דצמבר 2017, 23:49
נתן תודה: 473 פעמים
קיבל תודה: 439 פעמים
יצירת קשר:
סטטוס: לא מחובר

Re: באיזה דברים צריך לחשוש לחמץ גמור (שלא מוכרים לגוי)

שליחה על ידי יצחק » 06 אפריל 2020, 11:13

עמנואל כתב:
06 אפריל 2020, 11:10
יצחק כתב:
06 אפריל 2020, 11:01
צבי500 כתב:
06 אפריל 2020, 10:30
זה חמץ ממש. מותר למכור גם חמץ גמור. במעשה רב מופיע החומרא לא למכור חמץ גמור.
ככל שאין בזה הפסד מרובה. תזרוק או תאכל לפני
ממש לא.
גם אני זכרתי שזה לא חמץ אבל אני לא מבין בזה. אולי צבי500 יוכל לפרט יותר
 


צבי500
הודעות: 216
הצטרף: 26 דצמבר 2017, 11:22
נתן תודה: 3 פעמים
קיבל תודה: 90 פעמים
יצירת קשר:
סטטוס: לא מחובר

Re: באיזה דברים צריך לחשוש לחמץ גמור (שלא מוכרים לגוי)

שליחה על ידי צבי500 » 06 אפריל 2020, 11:37

אכן. עניתי במהירות. גרעיני חיטה וגריסים כשלעצמם בדרך כלל אינם חמץ.


פותח הנושא
יצחק
הודעות: 1403
הצטרף: 07 דצמבר 2017, 23:49
נתן תודה: 473 פעמים
קיבל תודה: 439 פעמים
יצירת קשר:
סטטוס: לא מחובר

Re: באיזה דברים צריך לחשוש לחמץ גמור (שלא מוכרים לגוי)

שליחה על ידי יצחק » 06 אפריל 2020, 12:06

צבי500 כתב:
06 אפריל 2020, 11:37
אכן. עניתי במהירות. גרעיני חיטה וגריסים כשלעצמם בדרך כלל אינם חמץ.
אם הם היו בהקפאה אחרי שפתחו אותם (אבל שהו במקפיא סגורים!!), יש מה לחשוש?
 


מעל הסטנדרט
הודעות: 612
הצטרף: 15 מרץ 2020, 16:57
נתן תודה: 118 פעמים
קיבל תודה: 107 פעמים
יצירת קשר:
סטטוס: לא מחובר

Re: באיזה דברים צריך לחשוש לחמץ גמור (שלא מוכרים לגוי)

שליחה על ידי מעל הסטנדרט » 06 אפריל 2020, 12:12

בבקשה ראה רשימת דברים שהם חמוץ גמור, ומה שהם רק חשש, ומה שהוא רק הידור בעלמא, נפלא:
http://www.otzar.org/wotzar/book.aspx?1 ... 000190.LST


תריג מצוות
הודעות: 354
הצטרף: 17 אפריל 2019, 00:39
נתן תודה: 56 פעמים
קיבל תודה: 121 פעמים
יצירת קשר:
סטטוס: לא מחובר

Re: באיזה דברים צריך לחשוש לחמץ גמור (שלא מוכרים לגוי)

שליחה על ידי תריג מצוות » 06 אפריל 2020, 12:51

ישנה חוברת יפה של הרב משה אדלשטיין (חמץ לאחר הפסח) שם הוא מפרט מה נחשב לחמץ:
סולת: כדין קמח (שדנו בו הפוסקים אם נחשב לחמץ מחמת תהליך ההרטבה)
בורגול: חמץ - עשוי מחיטה מבושלת.
חיטה: אינם חמץ.
גריסים: אינם חמץ.
גריסי פנינה: אינם חמץ.
שיבולת שועל: חמץ.


פותח הנושא
יצחק
הודעות: 1403
הצטרף: 07 דצמבר 2017, 23:49
נתן תודה: 473 פעמים
קיבל תודה: 439 פעמים
יצירת קשר:
סטטוס: לא מחובר

Re: באיזה דברים צריך לחשוש לחמץ גמור (שלא מוכרים לגוי)

שליחה על ידי יצחק » 06 אפריל 2020, 14:36

תריג מצוות כתב:
06 אפריל 2020, 12:51
ישנה חוברת יפה של הרב משה אדלשטיין (חמץ לאחר הפסח) שם הוא מפרט מה נחשב לחמץ:
סולת: כדין קמח (שדנו בו הפוסקים אם נחשב לחמץ מחמת תהליך ההרטבה)
בורגול: חמץ - עשוי מחיטה מבושלת.
חיטה: אינם חמץ.
גריסים: אינם חמץ.
גריסי פנינה: אינם חמץ.
שיבולת שועל: חמץ.
אני משער ששיבולת שועל רק הסוג הרך שמוכן לאכילה הוא חמץ, אבל אלו הקשים שלא נטחנו וכו' מסתבר שהם כמו גרגרי חיטה, אבל אני לא יודע בבירור.
 


תריג מצוות
הודעות: 354
הצטרף: 17 אפריל 2019, 00:39
נתן תודה: 56 פעמים
קיבל תודה: 121 פעמים
יצירת קשר:
סטטוס: לא מחובר

Re: באיזה דברים צריך לחשוש לחמץ גמור (שלא מוכרים לגוי)

שליחה על ידי תריג מצוות » 06 אפריל 2020, 20:03

יצחק כתב:
06 אפריל 2020, 14:36
תריג מצוות כתב:
06 אפריל 2020, 12:51
ישנה חוברת יפה של הרב משה אדלשטיין (חמץ לאחר הפסח) שם הוא מפרט מה נחשב לחמץ:
סולת: כדין קמח (שדנו בו הפוסקים אם נחשב לחמץ מחמת תהליך ההרטבה)
בורגול: חמץ - עשוי מחיטה מבושלת.
חיטה: אינם חמץ.
גריסים: אינם חמץ.
גריסי פנינה: אינם חמץ.
שיבולת שועל: חמץ.
אני משער ששיבולת שועל רק הסוג הרך שמוכן לאכילה הוא חמץ, אבל אלו הקשים שלא נטחנו וכו' מסתבר שהם כמו גרגרי חיטה, אבל אני לא יודע בבירור.
 

זה ודאי ששיבולת שועל גולמית לא נחשבת לחמץ.
אבל כדאי לבדוק כל מוצר לגופו, כיון שלמיטב הבנתי רוב השיבולת שועל הנמכרת בשוק עברה תהליך מסוים.
מה שמעניין הוא שכל הפעמים שהמשנה ברורה הזכיר שיבולת שועל בהלכות פסח הוא כתב שזה חמץ גמור.

סמל אישי של משתמש

פיילוט 0.4
הודעות: 822
הצטרף: 08 דצמבר 2019, 11:02
מיקום: פריפריה צפונית
נתן תודה: 575 פעמים
קיבל תודה: 475 פעמים
יצירת קשר:
סטטוס: לא מחובר

Re: באיזה דברים צריך לחשוש לחמץ גמור (שלא מוכרים לגוי)

שליחה על ידי פיילוט 0.4 » 06 אפריל 2020, 21:49

תריג מצוות כתב:
06 אפריל 2020, 20:03
יצחק כתב:
06 אפריל 2020, 14:36
תריג מצוות כתב:
06 אפריל 2020, 12:51
ישנה חוברת יפה של הרב משה אדלשטיין (חמץ לאחר הפסח) שם הוא מפרט מה נחשב לחמץ:
סולת: כדין קמח (שדנו בו הפוסקים אם נחשב לחמץ מחמת תהליך ההרטבה)
בורגול: חמץ - עשוי מחיטה מבושלת.
חיטה: אינם חמץ.
גריסים: אינם חמץ.
גריסי פנינה: אינם חמץ.
שיבולת שועל: חמץ.
אני משער ששיבולת שועל רק הסוג הרך שמוכן לאכילה הוא חמץ, אבל אלו הקשים שלא נטחנו וכו' מסתבר שהם כמו גרגרי חיטה, אבל אני לא יודע בבירור.


זה ודאי ששיבולת שועל גולמית לא נחשבת לחמץ.
אבל כדאי לבדוק כל מוצר לגופו, כיון שלמיטב הבנתי רוב השיבולת שועל הנמכרת בשוק עברה תהליך מסוים.
מה שמעניין הוא שכל הפעמים שהמשנה ברורה הזכיר שיבולת שועל בהלכות פסח הוא כתב שזה חמץ גמור.
השיבולת שועל שנמכרת בחנויות היום עברה תהליך של מעיכה [ולא, אין כוונתי לקווקאר הכתות, אלא לשיבולת של הגרנולה], את התהליך הזה עושים אחרי הרטבה של הגרעין. מה שגורם קרוב לודאי של חמץ.
 


נפתולי
הודעות: 434
הצטרף: 03 יולי 2017, 11:54
נתן תודה: 261 פעמים
קיבל תודה: 189 פעמים
יצירת קשר:
סטטוס: לא מחובר

Re: באיזה דברים צריך לחשוש לחמץ גמור (שלא מוכרים לגוי)

שליחה על ידי נפתולי » 06 אפריל 2020, 22:03

רשימה של הרב זריצקי של מוצרים שלא צריך לחשוש עליהם:
מוצרים שלא חייבים לזרוק הרב זריצקי תשע''ט.pdf
אין לך את ההרשאות המתאימות על מנת לצפות בקבצים המצורפים להודעה זאת.


תריג מצוות
הודעות: 354
הצטרף: 17 אפריל 2019, 00:39
נתן תודה: 56 פעמים
קיבל תודה: 121 פעמים
יצירת קשר:
סטטוס: לא מחובר

Re: באיזה דברים צריך לחשוש לחמץ גמור (שלא מוכרים לגוי)

שליחה על ידי תריג מצוות » 06 אפריל 2020, 23:00

הרב זרצקי שליט"א מזכיר שם שאין צריך לזרוק קמח ואף נשמע מדבריו שאין צריך למכרו.
הקמח כיום הוא ספק חמץ אף לדעת החזו"א וחייבים לזרוק אותו או על כל פנים למכרו
כיון שזו סוגיא מאד סבוכה לא אפרט אותה כאן, אלא אני מצרף מאמר שכתבתי על כך לפני כמה שנים שמוכיח שאף לדעת החזון איש הקמח קרוב להיות חמץ גמור.
אשמח גם לקבל הערות והארות.
קמח לתות בזמן הזה.pdf
אין לך את ההרשאות המתאימות על מנת לצפות בקבצים המצורפים להודעה זאת.


נפתולי
הודעות: 434
הצטרף: 03 יולי 2017, 11:54
נתן תודה: 261 פעמים
קיבל תודה: 189 פעמים
יצירת קשר:
סטטוס: לא מחובר

Re: באיזה דברים צריך לחשוש לחמץ גמור (שלא מוכרים לגוי)

שליחה על ידי נפתולי » 07 אפריל 2020, 00:07

תריג מצוות כתב:
06 אפריל 2020, 23:00
הרב זרצקי שליט"א מזכיר שם שאין צריך לזרוק קמח ואף נשמע מדבריו שאין צריך למכרו.
הקמח כיום הוא ספק חמץ אף לדעת החזו"א וחייבים לזרוק אותו או על כל פנים למכרו
כיון שזו סוגיא מאד סבוכה לא אפרט אותה כאן, אלא אני מצרף מאמר שכתבתי על כך לפני כמה שנים שמוכיח שאף לדעת החזון איש הקמח קרוב להיות חמץ גמור.
אשמח גם לקבל הערות והארות.
קמח לתות בזמן הזה.pdf
בשנה שעברה שאלתי בוועד הכשרות של העדה החרדית לגבי קמח רגיל שלא נמכר לגוי
וענו לי בזה הלשון
"קמח זה לא חמץ ולא חייבים למכור בחמץ"
אמנם גם לשיטתם לכתחילה ראוי למכור כפי שהם כותבים במדריך הכשרות
והם הרי בקיאים יותר באופן הייצור של הקמח ושיעור הלתיתה וכו'
 


י.ק
הודעות: 93
הצטרף: 23 יוני 2019, 20:55
קיבל תודה: 20 פעמים
יצירת קשר:
סטטוס: לא מחובר

Re: באיזה דברים צריך לחשוש לחמץ גמור (שלא מוכרים לגוי)

שליחה על ידי י.ק » 07 אפריל 2020, 11:25

במדריך הכשרות של העדה החרדית כתבו רשימה של מוצרים. מצאתי רק את המדריך של שנה שעברה https://xn--9dbazrsfz.com/assets/upload ... %D7%98.pdf


צבי500
הודעות: 216
הצטרף: 26 דצמבר 2017, 11:22
נתן תודה: 3 פעמים
קיבל תודה: 90 פעמים
יצירת קשר:
סטטוס: לא מחובר

Re: באיזה דברים צריך לחשוש לחמץ גמור (שלא מוכרים לגוי)

שליחה על ידי צבי500 » 07 אפריל 2020, 14:00

הקמח כיום הוא לא חמץ!!!!
הגרעינים עוברים הרטבה למספר שניות לפני הטחינה ותוך 30 שניות כל התהליך נגמר.


תריג מצוות
הודעות: 354
הצטרף: 17 אפריל 2019, 00:39
נתן תודה: 56 פעמים
קיבל תודה: 121 פעמים
יצירת קשר:
סטטוס: לא מחובר

Re: באיזה דברים צריך לחשוש לחמץ גמור (שלא מוכרים לגוי)

שליחה על ידי תריג מצוות » 07 אפריל 2020, 16:21

צבי500 כתב:
07 אפריל 2020, 14:00
הקמח כיום הוא לא חמץ!!!!
הגרעינים עוברים הרטבה למספר שניות לפני הטחינה ותוך 30 שניות כל התהליך נגמר.

תעיין במאמר שהעלתי לעיל, הענין לא פשוט בכלל.
המאמר גם מבוסס על מחקר שעשיתי באופן ההרטבה שנעשית כיום, וכן מובאים בו דברי כמה פוסקים שחששו מאד בזה.


תריג מצוות
הודעות: 354
הצטרף: 17 אפריל 2019, 00:39
נתן תודה: 56 פעמים
קיבל תודה: 121 פעמים
יצירת קשר:
סטטוס: לא מחובר

Re: באיזה דברים צריך לחשוש לחמץ גמור (שלא מוכרים לגוי)

שליחה על ידי תריג מצוות » 07 אפריל 2020, 16:22

נפתולי כתב:
07 אפריל 2020, 00:07
תריג מצוות כתב:
06 אפריל 2020, 23:00
הרב זרצקי שליט"א מזכיר שם שאין צריך לזרוק קמח ואף נשמע מדבריו שאין צריך למכרו.
הקמח כיום הוא ספק חמץ אף לדעת החזו"א וחייבים לזרוק אותו או על כל פנים למכרו
כיון שזו סוגיא מאד סבוכה לא אפרט אותה כאן, אלא אני מצרף מאמר שכתבתי על כך לפני כמה שנים שמוכיח שאף לדעת החזון איש הקמח קרוב להיות חמץ גמור.
אשמח גם לקבל הערות והארות.
קמח לתות בזמן הזה.pdf
בשנה שעברה שאלתי בוועד הכשרות של העדה החרדית לגבי קמח רגיל שלא נמכר לגוי
וענו לי בזה הלשון
"קמח זה לא חמץ ולא חייבים למכור בחמץ"
אמנם גם לשיטתם לכתחילה ראוי למכור כפי שהם כותבים במדריך הכשרות
והם הרי בקיאים יותר באופן הייצור של הקמח ושיעור הלתיתה וכו'
 

יש שאלות שצריך לשאול מומחי כשרות ויש שאלות שצריך לשאול רב...


נפתולי
הודעות: 434
הצטרף: 03 יולי 2017, 11:54
נתן תודה: 261 פעמים
קיבל תודה: 189 פעמים
יצירת קשר:
סטטוס: לא מחובר

Re: באיזה דברים צריך לחשוש לחמץ גמור (שלא מוכרים לגוי)

שליחה על ידי נפתולי » 07 אפריל 2020, 17:00

תריג מצוות כתב:
07 אפריל 2020, 16:22
יש שאלות שצריך לשאול מומחי כשרות ויש שאלות שצריך לשאול רב...
הוא אשר התכוונתי, שהמציאות בנוגע לשיעור ההרטבה והלתיתה בשטח בפועל - בוועד הכשרות יודעים גם יודעים
ורב גדול ככל שיהיה לפני שהוא פוסק בענינים האלה צריך לברר את המציאות אצל המומחים הבקיאים
 


תריג מצוות
הודעות: 354
הצטרף: 17 אפריל 2019, 00:39
נתן תודה: 56 פעמים
קיבל תודה: 121 פעמים
יצירת קשר:
סטטוס: לא מחובר

Re: באיזה דברים צריך לחשוש לחמץ גמור (שלא מוכרים לגוי)

שליחה על ידי תריג מצוות » 07 אפריל 2020, 18:53

נפתולי כתב:
07 אפריל 2020, 17:00
תריג מצוות כתב:
07 אפריל 2020, 16:22
יש שאלות שצריך לשאול מומחי כשרות ויש שאלות שצריך לשאול רב...
הוא אשר התכוונתי, שהמציאות בנוגע לשיעור ההרטבה והלתיתה בשטח בפועל - בוועד הכשרות יודעים גם יודעים
ורב גדול ככל שיהיה לפני שהוא פוסק בענינים האלה צריך לברר את המציאות אצל המומחים הבקיאים
 

נכון,
אבל מהלך תהליך ההטבה הוא דבר שנתון לנידון הלכתי, ואף מומחה כשרות לא יכול להביע את דעתו בענין ללא התייעצות עם מורי הוראה בנושא.
וכיון שזה דבר שדנו בו רבות בפוסקים, מומחה כשרות לא אמור להכריע ביניהם אלא צריך לענות שהדבר נתון למחלוקת.


צבי500
הודעות: 216
הצטרף: 26 דצמבר 2017, 11:22
נתן תודה: 3 פעמים
קיבל תודה: 90 פעמים
יצירת קשר:
סטטוס: לא מחובר

Re: באיזה דברים צריך לחשוש לחמץ גמור (שלא מוכרים לגוי)

שליחה על ידי צבי500 » 07 אפריל 2020, 20:43

אני חוזר על האמור לעייל. קמח הוא לא חמץ. אם יגע בו מים וישהה 18 דקות יהיה חמץ.
אם אתם נהנים לזרוק קמח שיבושם לכם


תריג מצוות
הודעות: 354
הצטרף: 17 אפריל 2019, 00:39
נתן תודה: 56 פעמים
קיבל תודה: 121 פעמים
יצירת קשר:
סטטוס: לא מחובר

Re: באיזה דברים צריך לחשוש לחמץ גמור (שלא מוכרים לגוי)

שליחה על ידי תריג מצוות » 07 אפריל 2020, 21:35

צבי500 כתב:
07 אפריל 2020, 20:43
אני חוזר על האמור לעייל. קמח הוא לא חמץ. אם יגע בו מים וישהה 18 דקות יהיה חמץ.
אם אתם נהנים לזרוק קמח שיבושם לכם

אף אחד לא נהנה לזרוק קמח. אבל יש הנאה לנהוג כדעת תורה.

דעות הפוסקים על הקמח של זמנינו:

א. דעת הסטייפלער (ארחות רבינו ח"ב עמ' כד אות יט) שאינו חמץ ודאי ולכן א"צ להחמיר לקנות קמח שנטחן לאחר הפסח אף לסוברים להחמיר בשאר המוצרים. וכ"כ ר' ניסים קרליץ (חוט שני הל' פסח עמ' קיא) שהקמח בזמנינו הוא רק חשש חמץ (ובמקו"א כתב שהוא רק חשש תערובת חמץ - בקובץ מוריה קובץ המועדים פסח ח"ב עמ' תתצג בפסקים מהגרנ"ק אות טז). וכן דעת הגר"מ שטרנבוך (תשו' והנהגות ח"א או"ח סי' שט).
וכן בשו"ת יביע אומר (א"ח סי' מו אות ז) הסתפק בזה ומשמע בדבריו שלכתחילה יש למכור לגוי. ומלשונו נראה שלא ידע כל כך את המציאות ולכן לא פסק בסכינא חריפא (וז"ל: 'ואנן מסופקין אם עכשיו שוהים במים, דשמעתי באומרים לי שאין שוהים כלל, וצריך לברר דבר זה, ומ"מ אין כאן אלא ספק לדעת כמה פוסקים הנ"ל, ומהם דס"ל הכי אף בארבא דטבעא בחישתא, ולהרא"ש אף נתבקעו אין הדבר ברור שהחמיצו')

ב. האור לציון (ח"ג פי"א בהערות סק"ב) כתב שהקמח בזמנינו הוא ספק חמץ גמור, ומי שאינו סומך על המכירה שלא יסמוך אף לענין קמח.
וכן דעת הגרי"ש אלישיב שהובאה בקובץ הליכות שדה (אייר תשסט) ע"י הגר"י אפרתי שליט"א, שנחשב הקמח שנעשה מחיטה לתותה קרוב להיות חמץ והמחמירין שלא לקנות חמץ שעבר עליו הפסח צריכים להחמיר אף בזה.
וכן בשו"ת שביבי אש להרב שמואל אליעזר שטרן (סי' כו או' יב) כתב שנכון לזהר שלא לקנות לאחה"פ אלא מקמח שנלתת ונטחן לאחה"פ. וטעמו מבואר בתשובה שהובאה בגליון פעמי יעקב (חודש ניסן תשס) שכתב לאסור הקמח שבזמנינו ולהחשיבו כחמץ גמור כיון שתופח אחר ההרטבה.

(והמעוניין ללמוד את הנושא ההלכתי והטכני בהרחבה יכול לעיין במאמר שהעליתי לעיל)

אז אם מישהו רוצה לסמוך על 'מומחה כשרות' שיערב לו.
ומי שמתעקש לומר שהקמח בזמנינו הוא לא חמץ, מוזמן להביא מקור הלכתי לדבריו.

שלח תגובה הנושא הקודםהנושא הבא
  • נושאים דומים
    תגובות
    צפיות
    הודעה אחרונה

חזור אל “הלכה ומנהג”

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: Google [Bot], תורתך | 2 אורחים