רשימה של מוצרים שלא צריכים כשרות

כותר

משתמש ותיק
קטיניות (שעועית, חומוס) מיובאים מחו"ל ואין חשש תרומות ומעשרות.
מה שכן, הבד"ץ דואג לבדיקות מדגמיות שאין תולעים, ואם במחסנים שומרים על סחורה טרייה ועושים הדברה פחות מצוי תולעים.

אבל לגבי תולעים, הרי בכל מקרה משרים ובודקים.
 
למדן חסידי אמר:
בענין הקפה הרגיל ללא הכשר.
לא הבנתי מה עם הקפה מבושל, לגבי בישול נכרים!
דכלפי שבת אנו נוקטים שהוא מבושל, ויש כאן בישול אחר בישול, וכלפי קידוש הרבה סומכים דהוא משקה חשוב ועושים קידוש על קפה, ואם כן למה אין כאן בישולי נכרים.
זה לא בישול אלא קליה (ולזה המחלוקת לגבי שבת משא"כ בנס קפה דהוי בישול ממש) ואפיית הגוי מותרת כדין פת פלטר שמעיקה"ד מותרת אלא שמחמירים בה מטעמים אחרים. (ואעפ"כ מותר לשתות כוס קפה שנעשתה ע"י נכרי כיון דכבר היה מבושל).
 

אחד התלמידים

משתמש ותיק
סתירת זקנים בנין אמר:
למדן חסידי אמר:
בענין הקפה הרגיל ללא הכשר.
לא הבנתי מה עם הקפה מבושל, לגבי בישול נכרים!
דכלפי שבת אנו נוקטים שהוא מבושל, ויש כאן בישול אחר בישול, וכלפי קידוש הרבה סומכים דהוא משקה חשוב ועושים קידוש על קפה, ואם כן למה אין כאן בישולי נכרים.
זה לא בישול אלא קליה (ולזה המחלוקת לגבי שבת משא"כ בנס קפה דהוי בישול ממש) ואפיית הגוי מותרת כדין פת פלטר שמעיקה"ד מותרת אלא שמחמירים בה מטעמים אחרים. (ואעפ"כ מותר לשתות כוס קפה שנעשתה ע"י נכרי כיון דכבר היה מבושל).
זה נכון לגבי גרעיני קפה. אבל קפה אינטסטנט באמת מבושל.
זה נידון בהאחרונים עם יש בישול עכו"ם בקפה. החת"ס התיר כמו שזה בטל לגבי המים לגבי ברכה ה"ה לגבי בישול עכו"ם. דומני שכן הוא המנהג, אבל בעבר היה אוסרים. ועי' בדרכי תשובה שהבאתי, סק"ב.
 

קבצים מצורפים

  • דרכי תשובה קפה.pdf
    84.1 KB · צפיות: 10

חגי פאהן

משתמש ותיק
יהודי אמר:
יושבי יעבץ אמר:
לא 'מורחים'!
רק מאשרים מכירה של תפוחים 'מרוחים'
הומור מטופש.
מה הענין סתם לכתוב דברים בלי לבדוק? ביררת את הענין? אני לא כותב דברים בסברא אלא בידיעה מלפני שנה, כתבתי בהסתייגות כיון שלא ביררתי כיום.
אסיפא קאי
 

אריק

משתמש ותיק
מועתק מהאתר הזה והזה אין שום אחריות על מה שכתוב כאן

גם אתם חשבתם שמיץ פירות 100% טבעי אפשר לקנות ללא חשש בכל מקום בעולם? ואולי הייתם בטוחים שבקופסת הסרדינים אין בעיה? וחמאה, נכון שמותר? אז זהו, שלא. אחרי שיחה עם הרב יוסף זריצקי, מומחה כשרות בעל שם עולמי, מתברר שממש לא כל מה שמקובל לחשוב שכשר באמת נכון.
לפני שנים ספורות, במהלך חופשה באחת ממדינות אירופה, התחשק לנו לטגן צ'יפס במטבח הצימר ששכרנו. כלים היו לנו מהבית, תפוחי אדמה אפשר לקנות בסופר, אבל מה לגבי שמן לטיגון?
 קפצנו למלון הסמוך (המוכר ככשר למהדרין!), ושאלנו את בעל המקום איזה שמן אפשר לקנות ללא חשש כשרות. הוא השיב לנו שאין שום בעיה לקנות כל שמן צמחי, בתנאי שמצוין על התווית 100%. נשמע פשוט, נכון? מתברר שממש לא. לדברי הרב זריצקי, בתהליך הפקת השמן עלולות לצוץ בעיות כשרות רבות. ולמעשה, רק שמן זית טהור מותר לקנות בכל מקום.
 יש הרבה אקסיומות והנחות שגויות לגבי כשרות בחו"ל. מספיק שכתוב באיזשהו מאמר באינטרנט שמוצר מסוים הוא כשר, או שמישהי שמעה ממישהו שמותר, והדבר הופך להנחה מוסכמת. "מותר לקנות מיץ טבעי 100% בכל מקום" או "בריבות אין בעית כשרות" ועוד.
 כמו שבארץ לא נקנה מוצרים בסופר, או נשב לאכול במסעדה, בלי לבדוק תעודת כשרות ממקור מוסמך. כך גם בחו"ל, לא מספיק להחליט על סמך שמועה בלתי מבוססת, אלא צריך לבדוק בבירור מול רב או גוף כשרות מוסמך.
 בדיוק בשביל זה ערכתי את הרשימה הבאה, ובה כל המוצרים שאפשר לקנות ולאכול ללא חשש כשרות בחו"ל! לא הסתמכתי על שמועות ומקורות לא מוסמכים, אלא עשיתי מחקר יסודי וביררתי את הענין עם הרב יוסף זריצקי, מומחה עולמי לכשרות.
מוצרים שאפשר לאכול ללא חשש כשרות בחו"לפירות וירקותפירות וירקות שלמים ניתן לאכול ללא חשש. בפירות שעשויים להיות מתוצרת הארץ (בעיקר פירות הדר ואבוקדו) רצוי לבדוק זאת (בד"כ יש עליהם מדבקה עם סימון JAFFA  וכד'), ואם כן יש להפריש תרומות ומעשרות.
פירות יבשיםתמרים, צימוקים, שזיפים, חמוציות, משמש, אפרסק, תפוח עץ, אגס, חבוש, ערמונים, גרעיני דלעת – מותר.
 פירות מיובשים שברכתם "בורא פרי האדמה" כמו בננה צ'יפס, אננס, פפאיה – צריכים פיקוח כשרות.
פיצוחיםשקדים ואגוזים טבעיים וכל סוגי הפיצוחים – מותר כשהם שלמים וללא תוספות.
ירקות קפואיםכשרים. אם הם מסוג שיש בו חשש לנגיעות בחרקים (כגון פטרוזיליה, עלי תרד, ברוקולי, כרובית ועוד), טעונים בדיקה.ביצים ומוצרי חלבביצים – אפשר לקנות בכל מקום. כדאי לקנות את הלבנות (בחומות יש פעמים רבות דם)
חלביש הבדל בין שומרי כשרות המקפידים להשתמש ב"חלב ישראל", לבין אלה שלא מקפידים על כך.
 אלו שאינם מקפידים על חלב ישראל יכולים לצרוך חלב ניגר (חלב בלבד ולא גבינות או מוצרי חלב אחרים) במדינות מסודרות, המפקחות שהחלב יהיה רק חלב פרה, כמו ארה"ב ומערב אירופה (במקומות בהם הפיקוח הממשלתי פחות הדוק – אסור).מוצרי יסוד - מכולתשמן זית – במדינות שבהן החוק מפקח על ייצורו – מותר.
 מלח שולחני רגיל ומלח עבה לבישול אינם זקוקים לכשרות כלל.
 סוכר לבן וסוכר חום אינם זקוקים להכשר.
 אורז לסוגיו כולל אורז מלא, אורז פרא ואורז שחור, אינו זקוק לכשרות ואין בו חשש לציפויים של שמנים אסורים.
 קטניות יבשות – אם לא עברו כל עיבוד – מותר.
 רסק עגבניות – מותר, בתנאי שמצוין שהוא 100% טבעי.
 פריכיות אורז ניתן לקנות בכל מקום בעולם
 קפה
 תה
 דבש – דבש טהור
תבליניםפפריקה מתוקה ללא שמן, פלפל שחור שלם ופלפל אנגלי שלם, שומשום, זרעי פשתן, קימל, קצח.
דגיםדג חי או קפוא מותר, אם הוא מוכר בוודאות כדג כשר, או שרואים עליו קשקשים בבירור.
 דגים קפואים שקונים בסופרמרקט – כשקונים פילה ללא עור צריך לבדוק שיש עליו קשקשים.
 דגים טריים – עדיף לקנות דג שלם בגלל הסכין בה משתמש המוכר גם לדגים שאינם כשרים.
משקאות
מים מינרליים
 סודה ללא טעמים
 קוקה-קולה כשרה רק כשהיא מתוצרת הארץ בכשרות הרב לנדא, או תוצרת ארה"ב שהיא תחת כשרות OU. קוקה קולה מתוצרת שאר מדינות העולם אינה כשרה בודאות, אלא רק על פי השערות וסברות. ולכן קוקה-קולה תוצרת הרשות הפלסטינית או אירופה אינה כשרה בהכרח.
בחלק ניכר ממדינות אירופה (אוסטריהשוויץ ועוד) קוקה קולה נבדקה ע"י הרבנים המקומיים ונמצאת ברשימת הכשרות ולכן מותרת.
 ספרייט של חברת קוקה-קולה, רגיל ודייאט, אינו זקוק לחותמת כשרות גם באירופה.
 בירה – בירה לבנה ושחורה ללא תוספת טעמים.
 וודקה ללא טעמים של החברות: פינלנדיה, אבסולוט, ואן גוך, סמירנוף – הינם ללא חשש כשרות.
משקאות חמיםקפה ותה: מותר בכוס חד-פעמית או בכוס זכוכית. רצוי להימנע מחלב נכרי (אפשר לשתות עם חלב סויה). 
מוצרים שלא צריך הכשר

שמירת כשרות בחול  מאתר   kosher.co.il 
 כיצד להתמודד עם בעיית המזון הלא-כשר המוגש במהלך הטיסה?
יש להזמין אוכל כשר לכל המאוחר 48 שעות לפני כל טיסה - ואפילו קצרה,
ולוודא זאת שנית בעת ההגעה לשדה התעופה.
 האם כל המזון המוגש בטיסות "אל-על" כשר?
 לא. ישנן טיסות "Code Sharing" בהם המטוס והצוות אינם עובדי אל-על, ועל מנת לקבל מזון כשר – יש להזמינו מראש.
בכל טיסות אל-על היוצאות מישראל המזון כשר ברמה בסיסית.
למזון כשר ברמת "מהדרין" יש להזמין 48 שעות מראש.
 היכן לשאת את התפילין במהלך הטיסה?
 יש לשאת את התפילין בתוך תיק היד ולא במזוודה הנשלחת לתא המטען של המטוס, בשל שכיחות הטעויות בהעברת מטען המטוס ליעדו. 
 האם מותר לאכול לחם ללא הכשר בחו"ל?
 יש להיזהר מלצרוך לחם ארוז הנמכר ברשתות השיווק. שכן רוב סוגי הלחמים הללו מכיל חומרים משפרי אפיה ושומרי טריות שאינם כשרים.
 יש לשים לב במיוחד ל"אמולסיפייר" המסומן ב- 471-E, שהוא מיוצר משומן מן החי (חזיר).
 באנגליה קיים נוהג למרוח את תבניות האפייה בשומן מן החי (חזיר). לפיכך אין להשתמש בלחם ללא הכשר. בצרפת נהגו לצרוך את ה"באגט" ובלבד שידוע שלא הוכנס בו שומן .(NON MOULE)
 בגרמניה - יש שהתירו לאכול לחם בריאות. (בספרד – כל סוגי הלחמים אסורים אם אין להם כשרות)
 האם מותר לאכול מוצרי חלב ללא הכשר בחו"ל?
ראוי להקפיד על חלב ישראל. ברוב המקומות לא ניתן להשיג "חלב ישראל". לכן מומלץ להביא חלב עמיד וגבינות מארץ ישראל. לאלו שאינם מקפידים על כך – ניתן לצרוך חלב טרי במדינות מסודרות, המפקחות שהחלב יהיה רק חלב פרה, כגון: ארה"ב ואירופה.
גבינות אסורות. יש מקילים בחמאה (מלבד חמאה קלה שהיא בדרך כלל טרף), וכן בלבן/יוגורט/שמנת שאינם מכילים תוספות.
שאר מעדני החלב עלולים להכיל ג'לטין מן החי, תמציות שאינן כשרות וכדומה.
 האם מותר לאכול ירקות ופירות ללא הכשר בחו"ל?
מותר. אך אם ידוע שהם מארץ ישראל, הם חייבים בתרומות ומעשרות (נפוצים בעיקר: פרי הדר, אבוקדו, גרעיני חמניות, פפריקה וזעתר ).
 פירות יבשים – יש לבדוק שהציפוי אינו משומן מן החי.
 ירקות קפואים – כשרים, למעט השקית עם הרוטב המצורפת להם לפעמים.
 אף בירקות הקפואים קיים חשש תולעים כמעט כמו בירק חי.
 האם מותר לאכול שימורים ללא הכשר בחו"ל?
שימורי גזר ואפונה או לפתנים שיש בהם רק תוספת סוכר מותרים.
שימורי ירקות מבושלים, שאינם נאכלים כשהם חיים – יש שהקלו למרות שלא בושלו על ידי ישראל.
שימורי זיתים ומלפפונים וכן כרוב כבוש – יש לוודא שאינם מכילים חומץ יין.
בגרמניה רוב הכרוב הכבוש מכיל חומץ זה והוא אסור.
 האם מותר לצרוך שמן ללא הכשר בחו"ל?
 יש מקילים, ובתנאי שהשמן הוא צמחי ואינו מעורב בשמן אחר (יש לבדוק שמצוין על התווית 100%).
בדרום אמריקה מותר על פי חוק לערב 3% שומן מן החי בשמן צמחי מבלי לציין זאת(!).
שמן זית - במדינות שבהן החוק מפקח על ייצורו – מותר לכתחילה ולכן עדיף להשתמש בו.
 אלו דגים מותר לאכול ללא הכשר בחו"ל?
סרדינים וטונה בשמן זית או סויה טבעיים 100% או במיץ עגבניות – נהגו להקל.
 דג סלומון מעושן פרוס ודג מלוח או כבוש (ולא בחומץ יין) – יש שהקלו.
 אלו ממרחים מותר לאכול ללא הכשר בחו"ל?
ריבות – בדרך כלל כשרות, למעט ריבת ענבים, אך יש לבדוק שלא תהיה בריבה תוספת של תמציות.
 דבש טהור – כשר
 מיונז משמן צמחי – כשר, אך יש לבדוק שאינו מכיל חומץ יין
 חרדל – כשר, ובלבד שלא יהיה בו תוספת יין.
 שוקולד למריחה – בדרך כלל חלבי, ועשוי מחלב נכרי.
 מרגרינה – בדרך כלל איננה כשרה.
  
 האם מותר לצרוך גלידות ללא הכשר בחו"ל?
לא, בגלידות יש מרכיב הנקרא "אמולסיפייר" המסומן: 471-E שעלול להיות משומן מן החי. כמו כן הן עלולות להכיל ג'לטין או תמציות לא כשרות, ולכן יש לאסרם.
 ניתן להשיג גלידות "האגן-דאץ" – עם כשרות O.U. - והן כשרות.
אך יש סוג אחד המכיל ג'לטין שאין לו כשרות O.U, ויש לשים לב לכך.
 קרחונים שאינם מענבים – מותרים.
 האם מותר לצרוך ממתקים ללא הכשר בחו"ל?
מסטיק – אינו כשר, מלבד מסטיק "ORBIT" המיוצר בצרפת בלבד שאין בו חשש.
במקומות המקלים באכילת שוקולד מריר (ללא מילוי, למעט מילוי של אגוזים או שקדים שלמים) ללא תעודת כשרות, על סמך רשימה מקומית – יש לדעת כי בדרך כלל אף השוקולד המריר מיוצר על קו ייצור חלבי ויש לדונו בחזקת חלבי.
 האם מותר לשתות משקאות חמים ללא הכשר בחו"ל?
ראוי לשתות קפה או תה או קקאו - בכוס חד-פעמית או מזכוכית, ויש משתמשים אף בפורצלן. יש להימנע מחלב נכרי. משקה חם ממכונה אוטומטית – ניתן להשתמש רק אם אין בה מרק טרף או חלב עכו"ם למקפידים.
  האם מותר לשתות משקאות קלים ללא הכשר בחו"ל?
קוקה-קולה (כולל דיאט) פפסי, פאנטה, שוופס – מקובלים ככשרים.
 בירה, מיצי פירות – כשרים, פרט לאלה שמכילים מיץ ענבים – האסורים.  מיץ פירות טרי – עדיף על משוחזר.
 האם מותר לשתות משקאות חריפים ללא הכשר בחו"ל?
ברנדי קוניאק ויין – אסורים כי הם בד"כ עשויים מיין. כל סוגי "אוזו" – אסורים. וודקה – מותרת בשתיה רק אם היא נושאת הכשר מוכר.
 לעומת זאת: סוגי הוויסקי: שיבס, ווייט-הורס,וויט- לבל, ג'וני ווקר, סליבוביץ, ארק וכן הליקרים : דראמבואי קואנטרו (מברזיל), פיטר הרינג (עם הכשר O.U.) - כשרים. המשקאות "אייריש קרים" ומוצרט – ליקר – כשרים (רק עם סימן הכשר מוכר) – והם חלביים.
 כיצד יש לנהוג ביחס לארוחת בוקר המוגשת במלון או באכסניה בחו"ל:
בדרך כלל מוגשים בארוחה זו בשרים וגבינות, לכן יש להימנע מלאכול בכלים של המלון. ניתן לאכול סרדינים או דג מלוח או דג סלומון מעושן.
 עגבנייה ומלפפון חתוכים (למעט בצל וצנון). טוב להשתמש בסכו"ם וצלחות חד פעמיים.
 דג כשר הנצלה בעטיפת נייר כסף – מותר רק כשיהודי מניחו על הגריל המיועד לצליית דגים בלבד.
 קפה ותה - טוב לשתות בכוסות חד פעמיים.
  האם מותר לצרוך בחו"ל מוצרים ללא הכשר הנמכרים ככשרים בארץ?
מוצרים המיוצרים בחו"ל ונמכרים ככשרים בישראל, אינם תמיד כשרים בחו"ל, כי יתכן שמדובר ביצור מיוחד המיועד לארץ ובהשגחה צמודה בלבד. קיימים מותגים שבישראל הם כשרים למהדרין, ובחו"ל הם טרף כגון: גלידות "נסטלה" יוניליבר, פריגורט דנונה, גבינות פילדלפיה ועוד.
  האם מותר לאכול במסעדות Kosher Style"?
רשת החנויות "כושר סטייל" מעיד רק על סגנון אוכל יהודי כ"גפילטע פיש" "טשולנט" וכדו' אך המזון עצמו הוא בחזקת טרף גמור. ואין להיכנס למסעדות אלה.
  האם מותר לשבת ולאכול מזון כשר במסעדה שאינה כשרה?
ראוי להימנע מלשבת במסעדה או בית קפה שאינם כשרים משום "מראית עין".
 יש מסעדות שמסיבות מסחריות כותבים על השלט "כשר" אך אין להם תעודת כשרות. יש לוודא שהתעודה קיימת והיא בתוקף.
  מהם סימני הכשרות הנפוצים בחו"ל?
O.U., O.K, KF, MK, BD, BDL. (קיימים כ- 1,000 כשרויות וחלקם רפורמים).
 מהנזכרים לעיל - רק ה- KF מקפיד על חלב ישראל ואפיית ישראל.
תיקון טעות נפוצה: הסימון R או אפילו R (בתוך עיגול) מסמל זכויות יוצרים או סימן רשום, אך אינו סימן כשרות.
 כיצד יש להיערך לשהייה בבית המלון בשבת?
יש לתכנן הגעה בערב שבת למלון מבעוד מועד. המרחקים בחו"ל עצומים וגם הפקקים. לכן יש לתכנן היטב את הזמן בתוספת חישוב זמן לתקלות. מומלץ לוודא בטרם עת את שעת כניסת השבת
  
  
  
 מותגים בסופר
 הרוב המכריע של הקונצרנים הבינלאומיים מוכרים בחו"ל מוצרים לא כשרים המקבילים לכשרים הנמכרים בישראל. הדבר נכון לגלידות נסטלה, מוצרי יוניליבר, דנונה, ורבים אחרים. בכל מוצר יש לחפש את סימון הכשרות.
 טיסות
 כל חברות התעופה מספקות אוכל כשר. חשוב לזכור להזמין 48 שעות מראש לוודא שנית שהאוכל אכן נרשם 24 שעות לפני הטיסה.
 בטיסות קצרות קשה יותר להשיג אוכל כשר ולפעמים אי-אפשר.
 תפילין חשוב לשאת בתוך תיק היד ולא במזוודה הנשלחת לתא המטען של המטוס ועלולה ללכת לאיבוד.
 סימני הכשרות הנפוצים בחו"ל:
  OU- - עיגול המקיף את האות- U   הכשר שמעניק גוף הכשרות הגדול ביותר בארצות הברית ובעולם
 OK - - ההכשר השני בגודלו בארהב
 KF - -  כושר פדרשן, כשרות הקהילה החרדית בלונדון
  -BDL- הכשר הרבנות בלונדון
 BD - - הכשר בית הדין של יוהנסבורג וקייפטאון בדרום אפריקה
 KM - - ההכשר של ועד העיר מונטריאול הנחשב לחזק ביותר בקנדה
 סימונים מטעים
 הסימון R בתוך עיגול מתייחס, כמובן, לזכויות יוצרים או לסימן רשום בלי קשר לכשרות. כושר סטייל - מעיד על סגנון אוכל יהודי. יוטבע לא פעם על מאכלים כמו גפילטע פיש,. או לחילופין בכניסה למסעדות, בעיקר בארצות הברית המגישות מאכלים בסגנון יהודי. אין שום קשר לכשרות.
 אפשר לאכול בחו"ל:
 שימורים - שימורי סרדינים ופירות (לא ענבים) כמו אננס, שימורי אפונה וגזר ללא תוספות - יש האוכלים גם ללא תעודות כשרות.
 שמנים - שמן צמחי שכתוב עליו 100 אחוז, עדיף שמן זית.
 משקאות חמים - כשמזמינים משקאות חמים כמו קפה או תה רצוי לבקש כוס חד-פעמית או זכוכית.
 במכונות אוטומטיות יש להיזהר ממרק לא כשר או חלב שמקורו לא ידוע.
 משקאות קלים - קולה, פפסי, פנטה ושוופס נחשבים כלא בעיתיים. יש המתירים לשתות גם בירה ומיצי פירות עם תכולה של 100 אחוז פרי.
 דבש טהור וריבות - יש המשתמשים אף ללא הכשר אם אין תוספת של תמציות
  
  
 בעייתי לאכול בחו"ל:
 מוצרי חלב - יש להבחין בין שומרי כשרות המקפידים להשתמש במה שקרוי 'חלב ישראל', להם תהיה בעיה קשה הרבה יותר לצרוך בחו"ל מוצרים חלביים. רק הכשר אחד מבין ההכשרים הנפוצים בעולם, ה-KF, מקפיד בכל המוצרים על חלב ישראל.
 מרגרינה ומיונז - מכילים לעיתים קרובות חומץ יין או שומן טרף. יש המתירים שימוש בקטשופ היות שהחומץ בתוכו בדרך כלל סינטטי
 ממתקים - שוקולד ללא כשרות אפשרי בתנאי שלא תהיה בתוכו תוספת קרם או מילוי אחר למעט אגוזים או שקדים שלמים. מילויי השוקולד עשויים בחלק גדול מהמקרים מתמציות טעם ובסיס שומן מוקשה הדומה בהרכבו למרגרינה ובעייתי כמוה מבחינה כשרותית. אגב, בחו"ל גם שוקולד הנמכר כמריר הוא בדרך כלל חלבי
  
 דף הדרכה - כשרות מזון (רגילה) לנוסעים לחו"ל – אירופה    koshergermany.com
 הערה חשובה: דף זה מיועד רק למקילים ב"פת נכרי" ו"חלב נוכרי",
 לחם: יש להיזהר מלצרוך לחם ארוז הנמכר בסופרמרקטים שרובו הגדול מכיל חומרים משפרי אפייה ושומרי טריות שאינם כשרים. יש לשים לב במיוחד לאמולסיפייר המסומן ב-E-471 שעלול להיות משומן מן החי!. כן יש שימוש רב במרכיבים חלביים. לחם שחור פשוט, לחם חי ולחם כפרי הקרוי Bauern Brot הוא בד"כ נקי ממרכיבים לא-כשרים (יש לבדוק את התווית!). יש שהתירו לחמניות בוקר בגרמניה הקרויות: וואסער ברוטשען= Wasser Brötchen שבד"כ מכילות רק קמח ושמרים אך יש לברר אצל המוכר אם לא נעשה בהן שימוש באמולסיפייר. בצרפת נהגו לצרוך את הבאגט כשידוע שלא הוכנס בו שומן (non moule) באנגליה קיים נוהג למרוח את תבניות האפייה בשומן מן החי ואין להשתמש בלחם שם, ללא הכשר. באיטליה מכיל רוב הלחם שומן טרף הקרוי: סטרוטו-Struto ואסור באכילה. צנימים יש לבדוק כנ"ל. ניתן להשתמש בקרקרים מתוצרת Wasa ו-Revyta או דומים להם ללא מרכיב חלבי (יש לבדוק בתוית!).
 דגני בוקר (cereals): דגני הבוקר שלא מעורב בהם חלב או רכיבים חלביים (יש לבדוק במרכיבים) כשרים למהדרין פרווה.
 חלב ומוצריו: ברוב המקומות לא ניתן להשיג "חלב ישראל" ולמקפידים מומלץ להביא עמם חלב עמיד וגבינות מא"י. האמור להלן למקילים בחלב נכרי (לא מצוי כיום חלב טמא!). יש הנוהגים היתר בחמאה אך יש להיזהר מחמאה קלה שאינה כשרה. יש שהקלו בשמנת ויש שאסרו, עכ"פ שמנת לקפה דינה קל מחלב רגיל. לבן ויוגורט ללא פרי - מותרים וכן גבינה רכה מסוג (Quark) קוטג' או פילדלפיה שאינה מוגדרת כגבינה בהלכה. גבינה צהובה-קשה אסורה ללא הכשר בגזירת "גבינת נכרים" אפילו אם הרענעט שביצורה הוא צמחי וכשר.
  גבינה מותכת (משולשים) - אסורה כנ"ל.
 ירקות ופירות: מותרים, יש לשים לב לפירות וירקות מישראל וכן שימורים שחייבים בתרו"מ ודיני שמיטה. בפירות יבשים יש לבדוק מציפוי שומני שאינו מן החי. ירקות קפואים-כשרים. לעיתים מצורפת שקית עם רוטב לא-כשר!.
 ממרחים: יש להיזהר ממרגרינה שבד"כ אינה כשרה, יש מקילים במיונז עם שמן צמחי וקטשופ שאין בהם מרכיבים לא-כשרים. ריבות בד"כ כשרות (חוץ מריבת ענבים!) דבש טהור-כשר. שוקולד למריחה בד"כ חלבי. חרדל-כשר.
 שימורים: נוהגים להקל בשימורי גזר ואפונה וכד' וכן בליפתנים שבהם רק תוספת סוכר. יש שהקילו בצ'יפס בשקיות המטוגן רק בשמן צמחי וללא תוספות (בטעם גבינה וכד'-לא כשר).חטיפי תפו"א פרינגלס ללא סימון כשרות-אסורים. זיתים ומלפפונים בחומץ (לא מיין) ובמלח וכן כרוב חמוץ מותרים. בגרמניה רוב הכרוב הוא עם חומץ יין ואסור
 דגים: נהגו להקל בסרדינים בשמן צמחי או במיץ עגבניות ויש מקילים גם בטונה של החברות הגדולות בעולם בטענה שמעולם לא זוייפו וכן בדג סלומון מעושן פרוס ובשימורי דג הרינג מלוח או כבוש בחומץ (לא מיין). על דג בגריל בהמשך
 ממתקים: ניתן לצרוך סוכריות פרי ללא מילוי. בשוקולד חלב או עם אגוזים ושקדים יש בד"כ רק אבקת חלב נכרי (כשר חלבי). השוקולד המריר הוא בד"כ חלבי. בגלידות יש שימוש באמולסיפייר E-471 שעלול להיות משומן מן החי וכן ג'לטינה (עשויה מעצמות ועורות) ולכן אסורות. יש להשיג גלידות האגן דאץ עם סימון כשרות או.יו.- .U.O. והן כשרות-חלבי. קרחונים שאינם מענבים-מותרים. מסטיק בד"כ לא כשר אך ידוע שמסטיק Orbit הוא ללא חשש. יש מקילים לצרוך עוגיות חמאה מדנמרק הנמכרות בקופסאות פח גדולות וידועות ככשרות -חלבי - מכיל חמאת נכרי. (נמכרות גם בארץ עם הכשר). קיט-קט,באונטי,סניקרס (גם גלידה!), מארס, טויקס ומילקי ווי - נבדקו ע"י החתו"מ והם כשרים-חלבי (לא חלב ישראל).
 משקאות חמים: נהגו להתיר קפה ותה וקקאו (לגבי חלב ראה לעיל) רצוי בכוס חד-פעמית או מזכוכית. משקאות קלים: קוקה קולה (גם דיאט), פפסי, פאנטה ושוופס מקובלים ככשרים. בירה-כשרה מיצי פירות-כשרים פרט למכילים מיץ ענבים שדינו כיין נכרים האסור. מים מינרליים, סודה ומשקה אנרגיה רד-בול-Red Bull- כשרים.
 משקאות חריפים: יין, ברנדי, קוניאק העשויים מיין-אסורים, אוזו 12-אסור. וויסקי, וודקה, סליבוביץ, ארק, פסטיס וכן הליקרים: דראמבואי, קואנטרו, פיטר הרינג - כשרים. המשקאות: אייריש קרים ומוצרט ליקר- כשר –חלביים
 מלון או אכסניה של נכרים:ניתן בארוחת בוקר במלון לשתות קפה ותה רצוי בכוס זכוכית כי בד"כ מגישים גם נקניק טרף וגבינות. יש המקילים בביצה מבושלת בקליפתה כי הבישול במכשיר מיוחד על אדים. אפשר לצרוך לחם ולחמניות כדלעיל וכן חמאה, ריבה וסרדינים או דג מלוח. יש המקילים ביוגורט וגבינה רכה כדלעיל. כדאי להשתמש בסכו"ם חד-פעמי ומותר להשתמש בצלחת חרסינה של נכרי אם המזון קר. דג עטוף בניר כסף מותר רק כשיהודי מניח על גריל שבו צולים רק דגים.
 הכשרת כלים: המתארח אצל נכרי או מי שאינו שומר כשרות, יכול להשתמש בכלים חד-פעמיים וכן ניתן להכשיר סיר או מחבת ע"י הכנסתו לכלי עם מים רותחים או מילויו במים והרתחתו עד שיישפכו המים הרותחים על כל צדדיו. כך ניתן גם להכשיר סכו"ם אך לא צלחות חרסינה ויש להשתמש בחדשות. אם נכרי מבשל עם מצרכים כשרים - אסור ליהודי לאכול אוכל זה אלא אם כן השתתף היהודי בבישול ע"י הדלקת האש ועדיף העמדת הסיר על האש. (לספרדים יש להקפיד על כך!) תנור ניתן להכשיר ע"י ניקוי יסודי וחימומו לדרגם חום מקסימלית ל- 20 דקות. ניתן לחמם מזון כשר בתנור מיקרוגל וזאת ע"י עטיפתו בכלי או בשקית. אין לחמם מזון כשר ולא כשר יחד. תבניות מתכת לבישול ואפיה קשה להכשיר ויש להשתמש בחדשות. כלי זכוכית אין צורך להכשיר. כלים חדשים (רק ממתכת וזכוכית) יש להטביל במקוה, ים, נהר, אגם או פלג מים.
 מסעדות צמחוניות: אין לסעוד במסעדה אפילו על טהרת הצומח וזאת בגלל איסור "בישולי נכרים" (ראה לעיל) וכן בגלל שימוש במרכיבים לא-כשרים: חומץ יין, גבינות נכרים ועוד (איסור משום "מראית עין").
 מרכיבים לא-כשרים: אין לצרוך מוצרים המכילים את המרכיבים הבאים: ג'לטינה-Gelatine אמולסיפייר /מונו ודי-גליצרידים-Emulsifier, Emulgator Mono & di- Glyceride חומץ יין-Wine Vinegar/ Wein Essig חומצה סטיארית- Stearic Acid.Stearate/Stearine שומן מן החי - Animal Fat/Tierische Fett .Graisse Animale, Strutto
  
  
 כשרות בדרום אמריקה: (מעודכן לשנת 1999)
 הרשימה היא לא אישור הלכתי, כך אני נהגתי, חשוב לבדוק כל דבר בעצמכם, אולי דברים השתנו או טעיתי.
 את רוב המידע לקחנו מחוברת כשרות שהוציאו בצ'ילה עבור הקהילה היהודית שם.
  לחם מכיל שומן חזיר שנקרא MANTECA למעט מקרים שכתוב במפורש GRASSA / ACITE VEGETAL שזה שומן צמחי.
 PAN INTEGRAL - לחם חום / כפרי / מחיטה מלאה חברת- ( IDEAL ) מותר.
חלב- שיהיה ברור שזה מפרה, בצ'ילה ארגנטינה וברזיל אין בעיה, יש חוק שהחלב רק מפרה.
גבינות – אסור. רק גבינת פילדלפייה  שמגיעה מארה"ב בהכשר OU .
בשר –  רק בקהילות היהודיות אורתודוכסיות .   בבוליביה ובאקוודור אין קהילה אורתודוקסית .
דגים –(סנפיר קשקשת) דג פורל JUREL     של חברת  SAN JOSE -מותר .TRUCHE –מותר, סלומון וכו'
 …טונה – יש בעיה עם טונה, רק טונה עם הכשר כל שהוא מותר.
שמן – חברות mazola , trisol of cocinero, chef of maizmaravillaolivasoya , corona of mai’zmaravillaolivasoya .
 רק 100% צמחי- זית/חמניות/סויה. ולא תערובות עם שמן מבעלי חיים יש מלא סוגים אבל קל למצוא.
ביצים –ביצי תרנגולת, לבדוק דם. מוצרים שיש בהם ביצים יש בעיה של דם.
מיונז וקטשופ- יש ביצים וחומץ (שזה יין נסך) רק חברות מארה"ב-HEINZ ,KELMANS עם הכשר OU
שימורים , חמוצים וכאלה- אם מושרים בחומץ יש בעיה, מותר רק אם זה מושרה במים או מים ומלח.
רסק עגבניות - 100% צמחי, אחרת יש בעיה של בשר בעלי חיים. חברת WATT’S – אך ורק ברוטב.
 LA ITALIANA מותר.      וחב           רת – MALLOA -- רוטב טבעי מותר, שאר הרטבים עם בשר.
יוגורט-LA LECHERA של חברת NESTLE – - מותר.
פסטה – ללא ביצים, יש הרבה חברות שמותר – LUCKETTI, CARROZZI . פסטות איטלקיות – מותר.
צ'יפס פרינגלס – רק אם יש הכשר .OU
כל סוגי הירקות (תפוחי אדמה ,גזר וכו'), ופירות, פירות יבשים (צימוקים), אורז – אין בעיה.

שוקולד- של חברת COSTA - בטעמים- – BLANCO, HAZELNUSS, BAMBLINO, COSTANUSS,מותר,
  חברת COFLER – בטעם CON LECHE /ALMENDRAS  –מותר.BON-BON DE ARCOR – BLANCO  .  כדורי שוקולד – מותר
 . HERSHEY’S / M&M / TWIX/ MARS וכד'- רק עם OU.
חברת MILKA -- בטעמים -- –A LMENDRAS, BLANCO, LECHE , UVAS MILKA LEGER – ALMENDRAS CON LECHE - מותר.
 
 קורנפלקס- חברת KELLOGG’S בטעמים - BRANFLAKES / CORN POPS / CRUNCHY NUT / CRUSLY / FROOT LOOPS / HONEY SMACKS -מותר
חברת NESTLE בטעמים - GOLD/ CORN FLAKES / ZUCOSOS - מותר
דייסה של QUAKER בטעמים AVENA / CHEWY CHOCOLATE – מותר -.  טוב לטרקים - להרתיח בבוקר עם מים וצימוקים .
אבקות מיץ בטעמים שונים (תרכיז אבקה שרק צריך להוסיף מים – לא תופס משקל בטבע וטעים )
  חברת –WATT'S בטעמים - DORADA, MANZANZ, NARANJA, PINA חברת ZUKO –כל הטעמים חוץ מדיאט.
ריבת חלב – החברות הגדולות.   דבש- 100% טבעי .
ריבות (DULCES)– חברת–ARCOR בטעמים ANANA, DAMASCO, DURAZNO, FRAMBUESA, GROSELLA, MANZANA, NARANJA
 חברת WATT’S - בטעמים –CAMOTE, MEMBRILLO, ALCAYOTA, DAMASCO, DURAZNO, FRAMUESA, GUINDA, MORA, PAPAYA, ,CIRUELA.
חברת –WAASIL טעמים – CIRUEL, DAMASCO ,DURAZNO,FRAMBUESA ,FRUTILLA ,GUINDA, MORA

בין ארץ לארץ השמות של המוצרים ושל החברות קצת משתנים, השמות שאני כתבתי מתאימים בעיקר לצ'ילה וארגנטינה, אבל הכללים אותם כללים ורק צריך לבדוק במרכיבים של המוצר אם אין בו את מה שאסור.
כלל: כל דבר שהוא 100% טבעי – מותר TODO NATURAL 100%.
כדאי לקחת מהארץ קצת תבשילים מוכנים (כמו מנה חמה )בשקיות, וכשמגיעים למצב בעייתי של אוכל, אפשר תוך דקות לבשל עם מים ולאכול ארוחה טובה. אבקת מרק עוף פרווה
 כדאי לקחת ממרחים למינהם בקופסאות שימורים כמו חומוס, שעוזרים בשעת הצורך וגם גיוון בטעם.
 
 בריו דה ז'נירו מסעדה כשרה בשם KOSHER HOUSE ברחוב RUA ANITA GARIBALDI 37 LJ.A- שבאזור קופהקבנה ,טל 255-3891 257-0192 (21
 
MANTECA ** שומן חזיר (אבל גם חמאה), הוא השומן הזול ביותר, לכן לחמנייה מהרחוב סביר להניח שיש בה שומן זול,
 ובמדינות העניות (בוליביה) יש בעיה גדולה, צריך לבדוק טוב עד שמוצאים. אפשר לעשות לבד פיתות במחבת, עם קצת קמח
 במוצרים דומים למה שכתבתי –פשוט לקרוא במרכיבים מה יש בהם.

בלחם לא תמיד יהיו כתובים כל המרכיבים שנמצאים בו- אם הם מתחת לאחוז מסוים מתוך כלל המוצר הם לא תמיד יופיעו. לדוגמא החומר שאיתו משמנים את התבניות.  צריך לשאול את בעל המאפייה אם אין בלחם או במגש(!) שומן מן החי - grasa animal.
 כעקרון כדאי לבדוק בקהילה היהודית אם יש להם המלצות בנושא- בד"כ יש מאפיה מסחרית שנמצאת בהשגחה, או שיודעים שאפשר לאכול את הלחם שלה מאפיות שכונתיות זה כבר יותר מסובך, צריך לשאול (מחסום השפה....) את העובדים לגבי התכולה של הלחם, וגם לגבי השומן שבו משמנים את התבניות. כעקרון אלו שאלות פשוטות אבל מכיוון שהם רוצים למכור הם יאמרו מה שהם יחשבו שתרצו לשמוע כדי שתקנו, לכן השאלה צריכה להיות מתחכמת, בהפוך על הפוך עם קצת כשרון משחק ורמאות, כדי לקבל תשובה אמיתית.
לגבי מרגרינה זה יותר פשוט, כי אפשר לבדוק ברשימת המרכיבים לראות אם יש שומנים מן החי במרכיבים
  
  
 סיכום המלצות מהפורום –כשרות בדרום אמריקה
  
 כלים, סירים ומחבתות - האם להביא מהארץ או שיש מקום לקנות שם? (מבחינת כשרות של הסיר, סכו"מ וכדומה)
 >>>ציוד הכרחי עבורך הוא גזיה סיר , סכו"ם, צלחת וכוס משלך- אני ממליצה גם על קופסת פלסטיק שתכנס בתוך הסיר.
אני הייתי ממליצה לקנות הכל מהארץ (אין הבדל עצום במחיר) אמנם זה תופס קצת מקום אבל לא הכי נעים להגיע למקום ולהתחיל לחפש. וגם אם אתה ממש שומר אז צריך להגאיל וכו` - סתם בלגן!
 אם יש צורך בעוד דברים- תמיד אפשר לקנות שם כלים נוספים בזול- קרש חיתוך, תבנית אפיה, סכין חיתוך, מחבת....
 בנזנייה או גזייה נושא שדובר רבות פה בפורום. אני לקחתי גזיה היה בסדר גמור
בלון נקירה אין בעיה למצוא , בלון הברגה קצת יותר בעייתי אבל אם דואגים מראש לקנות חדש לפני שהישן מסתיים אז אין בעיה
  
 אני מאוד ממליץ להביא תיבוליות (כמה שיותר), זה טוב מאוד לרוטב לפסטה, לאורז, מרק וכו`. גם אבקת מרק זה טוב מאוד.
 להביא תיבוליות קנור/אסם מהבית. אלה שבחו"ל מכילות שומן בע"ח (גם תיבוליות בצל וכו`) כחלק מתהליך העיבוד.
 אורז ופסטה אפשר לקנות שם, כנ"ל לגבי קמח ומוצרים נוספים.
כדאי ללמוד לבשל כמה דברים בסיסיים, וגם דברים שיהפכו לבסיסיים בטיול- איך לאפות פיתה בסיר לדוגמא.
את הולכת לבשל הרבה לבד עם מוצרים שאפשר לקנות בסופר לפי רשימות כשרות , או דברים שאין איתם בעיה ( ירקות, אורז , ביצים וכו`)
שכמטיילים עם עוד שומרי כשרות זה קצת יותר קל- יש יותר כלים להשתמש הם, וזה קצת פחות מבאס....
 
רשימות כשרות למדינות השונות יש באתרי חב"ד באינטרנט, ופה ב 1001 טיפים יש לינקים לכל האתרים הללו.
אם את אינך דוברת ספרדית- אני ממליצה לך להדפיס את הרשימות בארץ ולמצוא משהו שיתרגם לך בצד לאיזה מוצר הכוונה, (לצערינו הן כולן בספרדית בלבד),כי הן בנויות כך שכתוב את שם המוצר- לדוגמא חמאה, ואז את שמות החברות שניתן לקנות, ואת מסתכלת בסופר ומחפשת את השם של החברה. זה ממש מומלץ, כי אם את באמת מתכוונת לשמור כשרות לגמרי, הרשימות הללו פשוט פותחות בפנייך עולם שלם של מוצרים שלא היית יודעת שכשרים, ומאוד מקלים על החיים.
 רשימות כשרות לברזיל מופיעות ב-
www.bdk.com.br - כשרות למהדרין
www.lkp.com.br - כשרות רגילה (כולל חלב ולחם עכ``ום)
 
 תקראי טוב על האריזות של השוקולדים וגם של מוצרי חלב (גבינות ויוגורטים וכו`): אם כתוב GRASA VACUNA
 זה שומן פרה מהחי- משתמשים בזה המון במקום חמאה או מרגרינה כי זה זול מאוד שם.
 ולגבי שוקולדים ואלפחורס: הכי בטוח לקנות של BON-O-BON כי אין בהם שומן מהחי וגם שוקולד אגילה=AGUILA זה בסדר.
 אני צמחונית אז אני עברתי כבר על כל המוצרים.... אלפחורס של HAVANA יש בהם שומן מכל בע"ח אפשרי
  
 לקנות גבינות רק באריזה סגורה, במקרר בסופר, ולא במעדניה. אותה מכונה משמשת לפריסת נקניק ולפריסת גבינה.
 נייר אלומניום  עולה הון בחו``ל וגרושים בארץ. מאפשר להשתמש בתנורים בישול בהוסטלים
 להכין רשימה של דגים כשרים: truta, salmon, ועוד. דגים יש לקנות קפואים בסופרמרקט ולא בשוק,
 בגלל אי ההפרדה בסכין בה משתמש המוכר.
סנפיר –       fin (Eng)-      aleta de pez
 קשקש - scales (Eng.) -escama de pez
לא לוותר על הסלמון של אגם טיטיקאקה , קצת יקר אבל אחד הדגים הכי טעמים שפגשתי!

ההבדל בין שבת במלון לשבת בשטח מתבטא בצורך לסחוב על הגב אוכל ליום נוסף. אנחנו למשל בישלנו ביצים ותפו"א וסחבנו על הגב, ובצהריים אכלנו ארוחת סלטים קרה. בערב אין בעיה לבשל אורז, מרק, פסטה או כל דבר אחר ממש לפני כניסת שבת ולאכול מיד אח"כ
 צריך תמיד לתכנן כמה ימים מראש שלא תמצאי את עצמך באמצע נסיעה מחוף לחוף בשישי בערב או משהו כזה
  
 כדאי ללמוד הלכות הכשרת כלים ולדעת במה אפשר להשתמש במטבח של ההוסטל ואיך, ובמה לא
 דיני ההכשרה מבוססים על הכלל: כבולעו כך פולטו. לספרדים – על פי רוב שימושו, לאשכנזים – גם על פי מיעוטו.
לפני ההכשרה יש להשתמש בחומרי ניקוי חריפים.
אם נבלע בו האיסור בצלייה או באפייה על האש, מלבנו באש, והאש שורפת את האיסור הבלוע.
  וצריך לחממו באש עד שיהיו ניצוצות של אש ניתזים מן הכלי
 כלי חרס אי אפשר להכשיר על ידי הגעלה,
 כלי זכוכית – לספרדים דינו בניקוי. לאשכנזים, אין הכשר כלל
 אבל כלי זכוכית שהם עמידים בפני אש (=כלי "פיירקס"), אם מבשלים בתוכם, לדברי הכול טעונים הגעלה.
 כלי פלסטיק – [צלחות, כוסות] – לנקותם היטב ולהגעילם במים רותחים או עירוי מכלי ראשון.
 הקונה מגוי כלי המיוחד לשימוש של מאכל, מטביל אותו במקווה ואם יש חשש שהכלי אינו חדש, והשתמשו בו לבישול מאכלי איסור, מגעיל אותו תחילה לסלק את האיסור ממנו, ואחר כך מטבילו. המטביל כלי מתכת וזכוכית מברך ". . . אשר קידשנו במצוותיו וציוונו על טבילת כלים", כלי חרס המצופים ציפוי זכוכית נוהגים להטבילם בלי ברכה.
לינק להלכות הכשרת כלים  http://www.daat.ac.il/daat/toshba/halacha/kashrut10-2.htm
 הסבר רבני יותר:א) הכשרת המטבח לפסח.  http://www.yeshiva.org.il/midrash/shiur.asp?cat=330&id=245&q=#9a
  ב)הסבר כללי על עקרונות ההכשרה.   http://www.yeshiva.org.il/midrash/shiur.asp?cat=330&id=244&q 
  
  
 טיפים מאתר למטייל על כשרות בדרום אמריקה
  
 . יש די הרבה מוצרים שנחשבים כשרים, למרות שאין להם הכשר, וזה לפי הקהילות היהודיות באזור. בארגנטינה וצ`ילה למשל (אבל רק ייצור של ארגנטינה), יש קרקרים כשרים (קלאב סוסיאל, זה שם החברה) רק אלו שבעטיפה הכחולה! יש חלב ושוקו חברת סנקור (Sancor) שהם כשרים (חלב נוכרי כמובן) גם חלק מהיוגורטים שלהם כשרים (צריך לבדוק שם), תפוצ`יפס Lays בעטיפה צהובה בלבד! חלווה (מנטקול שם החברה), ועוד דברים שכדי לבדוק עם הקהילה. שוקלד תוצרת ברזיל בארגנטינה, לרוב לא כשר כמו: טוויקס, סניקרס, M&M וכו`. בברזיל תוכלו למצוא חוברת של ה BDK שזו כשרות יהודית של הקהילה בברזיל, ויש שם את כל המוצרים שצריך וגם לחם שניתן למצוא בכמעט כל סופר בברזיל. בבוליביה ופרו השוקלדים: טוויקס, סניקרס, M&M כשרים וגם הפרינגלס (לא כולם) יש עליהם את הסימון של ה- U בתוך ה- O, אז תבדקו טוב! שיהיה בכיף! כמובן שיש להתעדכן עם הקהילות באזור, ייתכן שדברים משתנים.
 מוצר שאין בעיה עם הרכיבים שלו (מבחינת כשרות ) במדינה אחת יכול מאד להיות שהיה איתו בעיה במדינה אחרת
 צריך לשאול את בעל המאפייה אם אין בלחם או במגש(!) שומן מן החי - grasa animal.
 
לינקים למסעדות כשרות בברזיל
 אתר למסעדות ולמכולת כשרות בברזיל:    http://www.jewishbrazil.com/kosherfood.htm
 אתר כלל עולמי למסעדות כשרות – בוחרים את המדינה ולרשימת המסעדות יש לבחור ב kosher establishments 
  http://kosherdelight.com/Brazil.shtml    
  
  
 מקומות יהודיים ואוכל כשר בשכונת קופה קבנה בריו: 2005-08-31
סופרמרקט כשר - paula freitas 31
מסעדה כשרה - kosher planet`` - constante ramos 93``
בית כנסת ספרדי (מניין כל יום שחרית ב-7. מנחה וערבית יחד ב- 17.30 (נכון לאוגוסט) - barata ribiero 489.
  יש בופה כשר כל יום ראשון בצהריים. [קל לזיהוי - מגן דוד ענקי על הקיר]
בסופר ``pao de azucar`` ברחוב nossa sra. de copacabana יש כמה  מוצרים כשרים. כל המקומות נמצאים במרחק הליכה
 בית כנסת אשכנזי מרכז ``בר אילן`` ובני עקיבא - pompeu loureiro 48. 2235-3110  יש ארוחת צהריים כשרה בבי``ס כל צהריים (כנראה 12.30 - לא סגור על זה). המבנה נמצא במתחם מגודר עם שומר ואין סימנים מזהים לכיוון הרחוב.
2005-02-11 יש בקופקבנה סופרמרקט שמוכר מוצרים כשרים והוא נמצא 3 רחובות מהחוף, מול בית הספר היהודי ``בר אילן
 2007-04-24   למי שמחפש אוכל כשר: נקניק, בשר וכו` יש מול ביה``ס בר אילן ברחוב papue (בערך...) מוכרים שם כשר
 (לא כל המוצרים כשרים).. רחוב ליד ישנה מסעדה חלבית כשרה.
 
www.kashrusmagazine.com   סמלי כשרות
  
  
  
 חמין של שבת, מתכון לשני בני אדם
 טוב, אז ככה:
סיר 1.3 ליטר, מבודד, הרבה סבלנות.
חצי כוס שעועית (משתנה בהתאם לטעם). למי שלא רוצה להסתבך: קופסת שימורים של שעועית.
תפוחי אדמה,
חצי כוס אורז (!)
מרק עגבניות 2-3 חבילה או רסק עגבניות (צריך לעשות נסיונות). במקרה שמכינים מקופסת שימורים, אפשר להשתמש ברוטב של השעועית.
בצל מטוגן (חצי חבילה או יותר).
מלח ופלפל לפי הטעם.
אם יש קבנוס, נקניק או בשר מיובש, מה טוב.
הוראות הכנה:
במקרה של שעועית `סתם`, לשים אותה 24 שעות מראש בבקבוק 1/2 ליטר חצי מלא למחצה (השעועית מתנפחת) וכמה שהבקבוק במקום חם יותר - יותר טוב. קשה מאוד לרכך שעועית בבישול קצר, לכן באמת נוח יותר להשתמש בשימורים.
אחרי זה: מערבבים את כל המרכיבים, מביאים לרתיחה, ממשיכים לערבב למנוע הידבקות כמה זמן שאתם יכולים, לקראת שבת שמים את הכל במבודד ועוטפים היטב, ומקווים שזה יישאר חמים עד למחרת בבוקר.
  
  
  
  
  
  
  
 אוכל כשר - תרגום מלים לספרדית ולפורטוגזית
 שמן aceite
שמן צמחי aceite vegetal
acidulante
acidificante
פילפלת ajies
חלמון ביצה albumina del huevo
תזונה, הזנה alimento
אבקת תירס almidon
צהוב amarillo
אננס Anana
חיות animal
שיבולת שועל avena
avena arrollada
ריח aroma
אורז תפוח arroz inflado
אורז קרנצ`י arroz crocante
bisulfito
bicarbonato de amonio
bicarbonato de sodio
קקאו cacao
שעורה cebada
cera de abeja o camauba
סגור cerrado
סידן calcio
מורכב compuesta
פתיתי תירס copos de arroz
משמש damasco
ללא קרם descremada
להנות disfrutar
אפרסק מיובש durazno deshidratado
מעושר enriquecida
אריזה envase
ממתיק מלאכותיedvlcorantes
תחליב emulsiticantes
emulsionante
ארוז envasado
לשלוח envia
אנזים enzima
מיצבים estabilizante
תבלינים especias
וניל חלש etil vainillna
גרעיני תירס fecula de maiz
סובין של חיטה fibra de trigo
fosfato monocalicico
טרי fresca
טרי frescura
תות שדה frutilla
שמן grasa
ממיומן (מלשון מימן) hidrogenada
ביצים huevos
ברזל hierro
מלאIntegral
סירופ של תחליף סוכר jarabe de sacarosa
סירופ של גלוקוז (תירס) jarabe de glucose
שמרים levadura
חלב מהול leche condensada
אבקת חלב רזה leche en polvo descremada
חלב מלא(הכל חלב) leche entera
חלב רזה leche descremada
תופחים leudantes
ליקר Licor
מקום lugar
פירות ים malvavisco
בוטנים קלויים mani tostado
חמאה manteca
תפוח מיובש Manzana deshidratada
בצק, משקל masa
משפרים mejoradores
דבש miel
מיקרו micropulverizada
חנקה niacina
תפוח אדמה papas
ניטרלי Parcialmente
משחה,רסק pasta
משקל נטו peso neto
חתיכות picadas
אבקה,אבק polvo
חומרים משמרים preservantes
חתיכות pulpa
riboflavina
מחוזק refortadors
resaltador
משמרי טעם resaltador de sabor
מעודן, מזוקק refinada
מחוזק reforzadors
טעם של גבינה saborizante de queso
מלח sal
סובין salvado
סרדין sardina
זרע (מו הצומח) semilla
סומסום Sesame
suero de queso
suero de leche
טעם של מאכל sabor
מלח sal
סובין salvado
suero
tiamina
חתיכה, שבר trozos
חיטה trigo
חיטה תפוחה trigo inflado
חומץ vinagre

וכמה מילים בפורטוגזית:
סוכר Acūcar
שום alho
שקדים amĕndoas
בוטנים Amendoim
שיבולת שועל aveia
Cacao
אבקת קקאו Cacao m po
בצל cebola
מיובש desidratada
ריבת חלב doce de leite
רסק של מאלט extrato de malte
פיצפוצי תירס Flĉos de milho
קמח של חיטה Farinha de trigo
שומן בקר Gordura boyina
שמן צמחי Gordura vegeta
חלב leite
אבקת חלב רזה(דיאטטי) Leite em po desnatado
תפוח Maca
חמאה שעשויה מחלב Manteiga de leita
תירס Milho
חרדל Mostarda
שמן ōleo
ביצים Ovos
חתיכות אננס pasta de abacax
משמש pessego
אבקה Po
פרוטאין proteina
גבינה Queijo
מיץ Suco
תבלינים Temperos
קלוי torrado
סירופ תירס xarope de glucose

 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 רשימה של משקאות חריפים   koshergermany.com
 הערה חשובה:ברשימה לא מוזכרים כל סוגי היין, מיץ ענבים, יין שרף = קוניאק, ברנדי מיין ללא הכשר של רבנות מוסמכת, שכולם אסורים בתכלית האיסור כדין "סתם יינם".
שם המשקה
מהותו
הערות
כשרותו
מקורו
מיוצר מ-
Name
אמארטו
ליקר איטלקי בטעם שקדים
יש גם בהכשר ה-O.U.
כשר
Italien
Liqueur
Amaretto
אמרלו
דרום אמריקה מקוקוס
 
כשר - חלבי
Süd Amerika
 
Amarula Cream
בולס משמש/אפרסק
ליקר הולנדי בטעם משמש או אפרסק
מכיל יין נוכרי
לא כשר
Holland
Liqueur mit Wein
Apricot/Peach Bols
ארק. פסטיס
בטעם אניס
 
בד"כ כשר
 
Anis
Arak/Pastis
באקארדי
מסוכר
 
בד"כ כשר
 
Zucker
Bacardi
בירה / מאלט
משעורה ולתת
חמץ - חשש "חדש"
בד"כ כשר
 
Gerste
Bear/Malt
בנדיקטין
מצרפת מעשבים שונים
בחב"ד מקובל ככשר
בעייתי
Frankreich
Verschiedene Kräuter
Benedictine
בולס
ליקר הולנדי בטעמים שונים
פרט למשמש ואפרסק
כשר
Holland
Liqueur
Bols
קאלבאדוס
מצרפת עם תפו"ע
פרט לסוג "פאנטסיה"
כשר
Frankrecich
Apfel
Calvados
קאמפארי
איטלקי
קיים גם בהכשר
לא כשר
Italien
 
Campari
שמפניה
 
 
לא כשר
 
Trauben
Champagne
שרי ברנדי
ליקר מדובדבנים
יש לבדוק את מקור האלכוהול
בעייתי
 
Kirschen
Cherry Brandy
מיץ תפוחים / סיידר
משקה מתפו"ע
הצללה עם ג'לטינה
בד"כ כשר
 
Apfel
Cider
גרנד מריניער
צרפתי
 
לא כשר
Frankreich
 
Cognac Grand Marinier
קואנטרו
ליקר תפוזים מצרפת
רק המיוצר בצרפת
כשר
Frankreich
Orangen
Cointreau
קורואזיער
צרפתי
 
לא כשר
Frankreich
 
Courroisier
דראמבואי
ליקר סקוטי מוויסקי עם דבש
חמץ
כשר
Scottland
Whisky und Honig
Drambuie
ליקר ביצים
ליקר מביצים וסוכר
יש לבדוק את מקור האלכוהול
בעייתי
 
Eier
Egg Liqueur
ג'ין
אנגליה מדגן
חמץ
כשר
England
Weizen
Gin
מיץ ענבים
 
 
לא כשר
 
Trauben
Grape Juice
אייריש קרים
ליקר מאירלנד מוויסקי עם שמנת
חמץ/חלב נוכרי - בייליס כשר חלבי
בעייתי - חלבי
Irland
Liqueur
Irish Cream
ייגערמיי סטער
מגרמניה
 
כשר
Deutschland
 
Jägermeister
ליקר קאלוה
ממקסיקו בטעם קפה
 
כשר
Mexico
Kaffee
Kahlua
קירשוואסר
גרמני מדובדבנים
יש לבדוק אם אין בו תוספות
כשר
Deutschland
Kirschen
Kirschwasser
לוכען - אורה
ליקר סקוטי מוויסקי
חמץ
כשר
Scottland
Whisky
Lochen-Ohra
מרגריטה
ליקר מדרום אמריקה
 
כשר
Süd Amerika
 
Margarita
מרטיני
מאיטליה
קיים גם בהכשר
לא כשר
Italien
 
Martini
ליקר מוצרט
ליקר אוסטרי עם שמנת
מ"חלב נוכרי", קיים גם פרווה בהכשר KF
כשר - חלבי
Österreich
Sahne
Mozart Liqueur
אוזו
יווני בטעם אניס
יש גם מיין נוכרי = Metaxa Ouzo 12
בעייתי
Griechenland
Anis
Ouzo
פרנו
צרפתי
מכיל יין נוכרים
לא כשר
Frankreich
 
Pernod
פיטר הרינג
ליקר דובדבנים מדנמרק
בהכשר ה O.U.
כשר
Denemark
Kirschen
Peter Heering
פינה קולדה
ליקר מדרום אמריקה מקוקוס עם חלב
יש לבדוק אם מכיל "חלב נוכרי"
בעייתי
Süd Amerika
Kokus
Pina Colada
ייל אדום או לבן
 
 
לא כשר
 
Trauben
Red/White Wine
רום
מפסולת קני סוכר
רק אם מג'מאיקה או דרום אמריקה
כשר
Jamaika oder Süd Amerika
Zuckerkannen
Rum
סמבוקה
ליקר מאיטליה בטעם אניס
 
כשר
Italien
Anis
Sambuva
שרידאן'ס
ליקר אירלנדי בבקבוק מחולק שחור ולבן
מכיל שמנת מ"חלב נוכרי"
כשר חלבי
Irland
Sahne
Sheridan's
סליבוביץ
צ'כי משזיפים
 
כשר
Tchechien
Pflaumen
Slivovitz
טאקילה
ממקסיקו מצמח האגווה
יש סוג עם תולעת - לא כשר
כשר
Mexico
Agva
Tequilla
טייה מריה
ליקר מדרום אמריקה
 
כשר
Süd Amerika
 
Tia Maria
צויאיקה
רומני משזיפים
 
כשר
Rumenien
Pflaumen
Tzuika
יין וורמוט
יין המכיל עשב בטעם מר
קיים גם בהכשר
לא כשר
 
Bitterer Wein
Vermouth
וויסקי
סקוטי משעורה
חמץ בסוגים אחדים - יישון בחביות של יין
כשר
Scotland
Gerste
Whisky/Scotch
וודקה
מחיטה או תפו"א
חמץ
כשר
 
Weizen oder Kartoffel
Wodka
 
למדן חסידי אמר:
בענין הקפה הרגיל ללא הכשר.
לא הבנתי מה עם הקפה מבושל, לגבי בישול נכרים!
דכלפי שבת אנו נוקטים שהוא מבושל, ויש כאן בישול אחר בישול, וכלפי קידוש הרבה סומכים דהוא משקה חשוב ועושים קידוש על קפה, ואם כן למה אין כאן בישולי נכרים.

אין בו את כל ג' הדברים [ללפת פת אינו נאכל חי עולה על שולחן מלכים] בשביל שיהיה בעיה של בשולי עכו"ם
 

עלה מבבל

משתמש ותיק
משתדל לעשות רצון ה' אמר:
למדן חסידי אמר:
בענין הקפה הרגיל ללא הכשר.
לא הבנתי מה עם הקפה מבושל, לגבי בישול נכרים!
דכלפי שבת אנו נוקטים שהוא מבושל, ויש כאן בישול אחר בישול, וכלפי קידוש הרבה סומכים דהוא משקה חשוב ועושים קידוש על קפה, ואם כן למה אין כאן בישולי נכרים.

אין בו את כל ג' הדברים [ללפת פת אינו נאכל חי עולה על שולחן מלכים] בשביל שיהיה בעיה של בשולי עכו"ם
נראה לי שלמנהג הספרדים הנוהגים כפסק השו"ע יש בזה בעיה של בישול עכו"ם, כך זכור לי ולא עיינתי כעת
 
 
עלה מבבל אמר:
משתדל לעשות רצון ה' אמר:
למדן חסידי אמר:
בענין הקפה הרגיל ללא הכשר.
לא הבנתי מה עם הקפה מבושל, לגבי בישול נכרים!
דכלפי שבת אנו נוקטים שהוא מבושל, ויש כאן בישול אחר בישול, וכלפי קידוש הרבה סומכים דהוא משקה חשוב ועושים קידוש על קפה, ואם כן למה אין כאן בישולי נכרים.

אין בו את כל ג' הדברים [ללפת פת אינו נאכל חי עולה על שולחן מלכים] בשביל שיהיה בעיה של בשולי עכו"ם
נראה לי שלמנהג הספרדים הנוהגים כפסק השו"ע יש בזה בעיה של בישול עכו"ם, כך זכור לי ולא עיינתי כעת
מה שכתבתי זה גם לשו"ע.
אתה מתבלבל בעניין אחר בבישולי עכו"ם שלשו"ע לא די בהסקת האש אלא צריך גם הנחה משא"כ לרמ"א.
 
 

עלה מבבל

משתמש ותיק
משתדל לעשות רצון ה' אמר:
עלה מבבל אמר:
משתדל לעשות רצון ה' אמר:
אין בו את כל ג' הדברים [ללפת פת אינו נאכל חי עולה על שולחן מלכים] בשביל שיהיה בעיה של בשולי עכו"ם
נראה לי שלמנהג הספרדים הנוהגים כפסק השו"ע יש בזה בעיה של בישול עכו"ם, כך זכור לי ולא עיינתי כעת
מה שכתבתי זה גם לשו"ע.
אתה מתבלבל בעניין אחר בבישולי עכו"ם שלשו"ע לא די בהסקת האש אלא צריך גם הנחה משא"כ לרמ"א.
לא התבלבלתי, את זה אני יודע, אבל כמדומני שראיתי פעם אדם מגזע ספרד שהיו לא קפידות מסוימות בקפה בעניני בישול עכו"ם, ולכן כתבתי כנ"ל, ולא עיינתי בדבר וכנ"ל.
 
 
עלה מבבל אמר:
משתדל לעשות רצון ה' אמר:
עלה מבבל אמר:
נראה לי שלמנהג הספרדים הנוהגים כפסק השו"ע יש בזה בעיה של בישול עכו"ם, כך זכור לי ולא עיינתי כעת
מה שכתבתי זה גם לשו"ע.
אתה מתבלבל בעניין אחר בבישולי עכו"ם שלשו"ע לא די בהסקת האש אלא צריך גם הנחה משא"כ לרמ"א.
לא התבלבלתי, את זה אני יודע, אבל כמדומני שראיתי פעם אדם מגזע ספרד שהיו לא קפידות מסוימות בקפה בעניני בישול עכו"ם, ולכן כתבתי כנ"ל, ולא עיינתי בדבר וכנ"ל.



מעניין לדעת מה היה טעמו.
אולי מכיוון שבא ממוצא מזרחי כפי שכתבת אז חושש שקפה כן עולה על שולחן מלכים בתוך סעודה חשובה, יתכן שכך המציאות שם, אני לא יודע.
 

חייל של הרבי

משתמש ותיק
משתדל לעשות רצון ה' אמר:
עלה מבבל אמר:
משתדל לעשות רצון ה' אמר:



מעניין לדעת מה היה טעמו.
אולי מכיוון שבא ממוצא מזרחי כפי שכתבת אז חושש שקפה כן עולה על שולחן מלכים בתוך סעודה חשובה, יתכן שכך המציאות שם, אני לא יודע.
בכל התרבויות קפה הוא משקה חשוב ועולה על שולחן מלכים (כגון בפגישות עסקיות או פוליטות בין עשירי ומנהיגי העולם, וכגון בשירותי הסעדה יוקרתיים וכיוצ"ב).
מה שידוע לי זה שקפה מותר בבישול נכרי מפני שרובו משקה.
 
 
חייל של הרבי אמר:
משתדל לעשות רצון ה' אמר:
עלה מבבל אמר:



מעניין לדעת מה היה טעמו.
אולי מכיוון שבא ממוצא מזרחי כפי שכתבת אז חושש שקפה כן עולה על שולחן מלכים בתוך סעודה חשובה, יתכן שכך המציאות שם, אני לא יודע.
בכל התרבויות קפה הוא משקה חשוב ועולה על שולחן מלכים (כגון בפגישות עסקיות או פוליטות בין עשירי ומנהיגי העולם, וכגון בשירותי הסעדה יוקרתיים וכיוצ"ב).
מה שידוע לי זה שקפה מותר בבישול נכרי מפני שרובו משקה.
מדין בטל ברוב?
אין מבטלים וכו'
 
 

אחד התלמידים

משתמש ותיק
משתדל לעשות רצון ה' אמר:
חייל של הרבי אמר:
משתדל לעשות רצון ה' אמר:
מעניין לדעת מה היה טעמו.
אולי מכיוון שבא ממוצא מזרחי כפי שכתבת אז חושש שקפה כן עולה על שולחן מלכים בתוך סעודה חשובה, יתכן שכך המציאות שם, אני לא יודע.
בכל התרבויות קפה הוא משקה חשוב ועולה על שולחן מלכים (כגון בפגישות עסקיות או פוליטות בין עשירי ומנהיגי העולם, וכגון בשירותי הסעדה יוקרתיים וכיוצ"ב).
מה שידוע לי זה שקפה מותר בבישול נכרי מפני שרובו משקה.
מדין בטל ברוב?
אין מבטלים וכו'
 

עי' בדרכי תשובה שהבאתי למעלה.
 

מושיק

משתמש רשום
סתירת זקנים בנין אמר:
אקונומיקה, מנקה אסלות וכדו' גם אין צריכים הכשר לפסח... יש לכם מושג למה הבד"צ נותן על זה הכשר?
ככל הנראה זה נטו עניין של ביזנעס'.
 

איש פשוט מאד

משתמש ותיק
דבש טבור אע"פ שכתבו כאן שאי"צ הכשר, ראוי לידע שהוא שאלה לא פשוטה.
יש מקומות שמייצרים את הדבש ע"י שנותנים לדבורים למצוץ ממאכלות אסורות (אינני זוכר עתה מה בדיוק).
זו שאלה לא פשוטה כמדו' שהרב וואזנר חשש להחמיר בזה.
יש בזה תשובה באחד השותי"ם של דורינו (רב מאירופה אינני זוכר שמו), ומביא מהרב וואזנר להחמיר.
אבל כמדו' שזה רק בדבש משובח שמיוצר במיוחד לזה.
 

דוד ה.

משתמש ותיק
חייל של הרבי אמר:
בכל התרבויות קפה הוא משקה חשוב ועולה על שולחן מלכים (כגון בפגישות עסקיות או פוליטות בין עשירי ומנהיגי העולם, וכגון בשירותי הסעדה יוקרתיים וכיוצ"ב).
מה שידוע לי זה שקפה מותר בבישול נכרי מפני שרובו משקה.
איני זוכר כעת את כל המקורות אבל יש כמה טעמים להתיר בקפה מטעם בישולי עכו"ם:
א. אינו עולה על שלחן מלכים ללפת בו את הפת (פרי חדש ורדב"ז).
ב. בקפה אמיתי (בוץ) מוציאים ממנו את הטעם ולא הוא בעצמו מה ששותים (דומה לשעורים בשכר).
ג. הוא מבושל קודם (נכון בקפה נמס) ואין בישול אחר בישול (שדי חמד כותב סברא זו לאסור אם הגוי קלה את הגרעינים קודם).
ד. אבקת הקפה בטלה במים כמו לעניין הברכה (מקורו מתוס' ומובא בפר"ח ואחריו כל האחרונים).
למיטב זכרוני יש גם חת"ס שכותב טעם אחר.
יצויין כי האר"י והכנה"ג אסרו.
 

דוד ה.

משתמש ותיק
חייל של הרבי אמר:
האריז"ל אסר ע"פ קבלה או ע"פ נגלה?
נראה לי שמוסכם שע"פ נגלה, יש האומרים שהחמיר על עצמו ולא מעיקר הדין אבל מרבית הפוסקים (המביאים דבריו) נוקטים שאסר מעיקר הדין.
 

לבי במערב

משתמש ותיק
יש חוברת ליסט שזה בעצם רשימה של הרבה מאוד מוצרים שאפשר לקנות בלי הכשר.
באישור של רבני אירופה שבדקו את המוצרים. והסיבה שאין סמל כשרות על המוצרים משום שהמדינה לא מסכימה שיהיה חותמות על המוצרים. כאן בקישור מצורפת החוברת. לתרגום החוברת צריך להיכנס לגוגל טרנסלייט ולבחור אפשרות של בחירת תמונה ולתרגם.
 

צבי500

משתמש ותיק
זו רשימה של בית דין ציריך. לא של "רבני אירופה". הרשימה מאוד ספציפית למוצרים בשוויץ ולפי מקומות יצור/קודים. סוגי /גודל אריזה. צריך לדעת לקרוא אותה נכון. וכפי שבהקדמה מבואר.
מבין הרשימות באירופה היא נחשבת די טובה.
 

בניין הבית

משתמש ותיק
מישהו יודע לגבי שתיית בירה בעולם. כאשר מותג הבירה הוא מוכר כאן כמו קורונה או הייניקן?
 

מייחל

משתמש רגיל
מבין הרשימות באירופה היא נחשבת די טובה.
שמעתי ממישהו שדיבר עם רב משווייץ, והוא אמר לו שזה רשימה ברמה גבוהה מאוד, כי מעורבים בהכנתו רבנים מכמה קהילות, ורק מה שכולם מאשרים, נכנס לרשימה.
(יוצא מן הכלל הוא חטיף צ'יפס אפוי, שיש מפוסקי זמננו החוששים לבישול עכו"ם במוצר זה).
 

בדק הבית

משתמש רגיל
דבש טבור אע"פ שכתבו כאן שאי"צ הכשר, ראוי לידע שהוא שאלה לא פשוטה.
יש מקומות שמייצרים את הדבש ע"י שנותנים לדבורים למצוץ ממאכלות אסורות (אינני זוכר עתה מה בדיוק).
זו שאלה לא פשוטה כמדו' שהרב וואזנר חשש להחמיר בזה.
יש בזה תשובה באחד השותי"ם של דורינו (רב מאירופה אינני זוכר שמו), ומביא מהרב וואזנר להחמיר.
אבל כמדו' שזה רק בדבש משובח שמיוצר במיוחד לזה.
האם בייצור דבש ללא כשרות אין חשש שלוקחים דבש גם מהכוורת התחתונה שיש שם גם את הביצים שהמלכה מטילה?
 
חלק עליון תַחתִית