למה זה תשאל לשמי כתב: ↑26 אוקטובר 2020, 21:45אליפו רבינו @ראשית דעת.ראשית דעת כתב: ↑26 אוקטובר 2020, 18:02קודם כל צריך להיות יצירתי גדול לדחוק פילא בקופא דמחטא, לפרש 'לא אני הבעיה אלא התכנית' כלק"מ שלך.למה זה תשאל לשמי כתב: ↑26 אוקטובר 2020, 14:37לק''מ. התכנית בעייתית ביחס לבטלן שאנכי, אבל ודאי שאם אתאמץ יותר אצליח.
ואף אם נכונה דחקך, ודאי שאדם מן היישוב היה יוצא מכזו נקודת הנחה.
ואני עדיין לא מבין מדוע אתה מתעלם מעיקר דברי, ומראייתי מרש"י
אני אמנם מסתייג מהבאת ראיות בעניינים מעין אלו מראשונים, מכמה טעמים, ואומר ברמז כמו שכתבתי כמה פעמים, שגם ב'עולם קטן' יש ראיות לשיטתם מגמרות מפורשות, וכן לנטורי קרתא.
הבעיה באג'נדה לפעמים היא שמכופפים חז''לים כדי להביא ראיות לשיטה כלשהי. וראיה כנ''ל.
ואמנם לא דנני מעכ''ת לכף זכות וחשב כי התעלמתי מדבריו, אלא שאוצרי באותה שעה לא היה עמי ופרוייקט השו''ת דילי חדל מפעום זה כמה ימים, ולא יכולתי לעיין, וניסיתי לצטט את המאמר באתר הדף היומי ולא נמצאו תוצאות... ועתה שב אוצרי לחיקי, ועיינתי. כמובן שדברי רש''י שהבאת אם נפרש כמו שהבין מעכ''ת צ''ב טובא. ועיינתי וכל ההסברים לא היו כמו שפירש הגרח''י שליט''א, וראשון לכל הוא המשך הגמ' שלא ציטטת דבלומד שלא לשמה קמיירי וכמו שהעירו למר לעיל (ובושתי גם נכלמתי שלא זכרתי גמ' זו וההי''ב). אלא כמו שאצרף. ולהעיר שגם מה שהבאתי מהגריש''א ומהגרי''ג (בסוף הקובץ) מיירי בקיצבה שלא שייך לתת כיון שיש דפים קשים יותר וכו', אך לא על הרצון עצמו.
כיון שנכנסו כאן עוד כמה ניקים חשובים שליט''א, אנוח לעת עתה ואתן להם את רשות הדיבור כי שדעתם יקרה לי למאוד.
בעניין הלשמה [מה שהעיר @הצד השוה ],
בכוונה התעלמתי מזה מחמת הטורח, אך כעת ששמתם ליבכם לעניין אבאר,
אי"נ כלל לבאר כדעתכם שתוכניות לשמה הם טובות,
א. משום שא"כ זה תימה גדול מי גילה לגמ' דפשטות הלימוד עם תכניות היא לא לשמה, שהגמ' פותחת בגינויה, [והדבר משול כלומר 'הלומד לא יצליח', ויבאר רש"י משום שאינו לשמה, ואז הגמ' תוסיף שהלומד לשמה כן מצליח], ואדרבא, סדר הדברים אמור להיות הפוך, לפתוח במעלת התוכניות, ולהזהיר מהלא לשמה.
ב. פשוט שאין הכוונה בגמ' שתכניות טובות אך מאחר שלומד שלא לשמה אינו טוב, דא"כ אינו עניין ללימוד תכניות במסויים אלא לשלא לשמה, אלא ודאי שהכוונה שלימוד בתכניות אינו לכתחילה, וא"כ אקשה:
ג. שאינו מסתבר כלל שמהני לימוד לא טוב לשמה, וכי אדם שילמד ש"ס מזויף [ללא ידיעתו] לשמה יהני? [מקרה קיצוני להמחשה]. ואם תאמר שמתוך הלשמה יבוא ללמוד כהוגן, אזי אף לדבריך תוכניות אינם לכתחילה [ולא כך דעתך], וכן זה דבר חדש ונראה רחוק שיפעל כך.
ד. מדוע תכניות שלא לשמה לא מהני, הרי מתוך שלא לשמה בא לשמה, וא"כ ילמד בתוכניות שלא לשמה ויבוא לשמה, [אא"כ תאמר שזה דיעבד, ותרי דיעבד לא מצטרפי, ושוב לא כדברך שזה לכתחילה] [וכעין קושייה ב'].
אלא ודאי שכוונת הגמ' שיש מחשבה שבעצם היא שלא לשמה, והיא פסולה, ויש מחשבה אחרת שבעצם לשמה והיא כשרה.
ונראה כדברינו, שמחשובות המועלות היינו תוכניות, שהם בעצם שלא לשמה, כמו שבי' כבר לעיל בארוכה, והלשמה היינו שאיפות שהם מדרכי התורה [וכדברי הנפש החיים (ד', ג') שלימוד לשמה היינו להוסיף לקח ופלפול לסעדה ולתמכה, וכפי שמסר רה"י הגר"י סרנא בשם ר' ברוך בער שהלומד תורה ע"מ להיות גדול בתורה זה הנקרא לימוד לשמה], שמחשבות אלו אינם מועילות.
ולא עיינתי מספיק במקורותיך, אך בקריאה פשוטה ראיתי שכולם פחות או יותר כדברינו, כל אחד בעומק ורובד אחר, אך בסוף כולם מאותו בחינה.